Το ρούβλι πιέζει τις ελληνικές εξαγωγές
Καμπανάκι χτυπά η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ για τους έλληνες εξαγωγείς, καθώς πιέζονται πλέον από τους ντόπιους χονδρεμπόρους να αλλάξουν τις τιμές τους ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σπάσουν εμπορικές συμφωνίες που είχαν κλείσει μήνες πριν σε πολύ χαμηλότερες ισοτιμίες.
Καμπανάκι χτυπά η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ για τους έλληνες εξαγωγείς, καθώς πιέζονται πλέον από τους ντόπιους χονδρεμπόρους να αλλάξουν τις τιμές τους ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σπάσουν εμπορικές συμφωνίες που είχαν κλείσει μήνες πριν σε πολύ χαμηλότερες ισοτιμίες.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, χαμένοι φυσικά είναι όλοι οι ευρωπαίοι εξαγωγείς, αφού το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει το 22% της αξίας του έναντι του ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά προϊόντα ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά.
Η ανησυχία είναι διάχυτη στους έλληνες εξαγωγείς, ενώ καθημερινά η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών από ρώσους χονδρεμπόρους που διακινούν μεγάλες παρτίδες ελληνικών προϊόντων (π.χ. φρούτα, οπωροκηπευτικά, τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες) ότι δεν θα μπορούν για πολύ να συνεχίσουν να απορροφούν τους κραδασμούς, χωρίς να αποκλείουν να σπάσουν τις σχετικές εμπορικές συμφωνίες.
Πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που έκλεισαν με μεγάλες ρωσικές αλυσίδες στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του τρέχοντος έτους (όπως είθισται να συμβαίνει στη Ρωσία), προς 42 ρούβλια το ευρώ, όταν χθες η ισοτιμία είχε φθάσει στα 50,7 ρούβλια.
*Διαβάστε περισσότερα στα Νέα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άρσεναλ – Τσέλσι 1-0: Στον τελικό του Carabao Cup οι Κανονιέρηδες (vid)
- Αταμάν στους δημοσιογράφους έξω από τα αποδυτήρια: «Συνεχίστε να γράφετε…»
- Στην τελική ευθεία η ελληνική απαγόρευση των social media για ανηλίκους – Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί
- Αλμπαθέτε – Μπαρτσελόνα 1-2: Πρόκριση στα ημιτελικά με Γιαμάλ και Αραούχο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 04.02.2026]
- Λεβερκούζεν – Ζανκτ Πάουλι 3-0: Στα ημιτελικά του Κυπέλλου οι Ασπιρίνες (vid)
