Γιατί ο χαλβάς από ταχίνι είναι ο «βασιλιάς» της Σαρακοστής;
Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής για πιο υγιεινή και ολιγοθερμιδική διατροφή, καταλήγουμε συνήθως στις ίδιες οδηγίες: προτίμηση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, περιορισμός των ζωικών λιπαρών και περιορισμός των γλυκισμάτων. Όταν, όμως, πρέπει να διαλέξουμε το είδος του γλυκού, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής για πιο υγιεινή και ολιγοθερμιδική διατροφή, καταλήγουμε συνήθως στις ίδιες οδηγίες: προτίμηση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, περιορισμός των ζωικών λιπαρών και περιορισμός των γλυκισμάτων. Όταν, όμως, πρέπει να διαλέξουμε το είδος του γλυκού, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Αν, λοιπόν, επιθυμείτε εκτός από την απόλαυση, το γλυκό σας να συμβάλλει και στην θρέψη και προαγωγή της υγείας σας, τότε η επιλογή σας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Προτιμήστε γλυκό με υγιεινά λιπαρά. Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια – τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος δεν αποτελούν υγιεινή επιλογή.
- Προτιμήστε γλυκά πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως ω-3.
- Προτιμήστε γλυκό που προσφέρει διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Με άλλα λόγια, θρεπτικά συστατικά στα οποία, πιθανώς, υστερεί η ημερήσια διατροφή σας.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχει ο χαλβάς από ταχίνι, ένα παραδοσιακό γλυκό που αποτελείται από πολτοποιημένο σησάμι, γλυκόζη και συνήθως ξηρούς καρπούς.
Συγκρίνοντάς το με άλλα γλυκά όπως πάστες ή τούρτες, παρατηρούμε πολύ μεγάλη διαφορά στη θρεπτική αξία.
Ακόμα, όμως, και αν συγκριθεί με άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή ο χαλβάς Φαρσάλων, παρατηρούμε ότι αποδίδει τη διπλάσια ή και μεγαλύτερη ποσότητα των εν λόγω θρεπτικών συστατικών.
Προσοχή, φυσικά, πρέπει να δίνεται στην ποσότητα κατανάλωσης κάθε γλυκού καθώς η αυξημένη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.
Ελέγξτε, λοιπόν, την ποσότητα και επιλέξτε υγιεινά.
health.in.gr
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442