Κίνδυνος άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Spotlight
-
Πρώην αξιωματούχος Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Μπάιντεν και Μπλίνκεν: «Αιματοβαμμένη η κληρονομιά τους»
-
Ο εκατομμυριούχος βιοχάκερ αποκάλυψε το γλυκό που τρώει για να ξεγελάσει τον θάνατο
-
Σου θυμίζει κάτι ο ηθοποιός που παίζει τον «Ιούδα»; - Οι πασίγνωστοι ρόλοι του
-
Νέα φωτογραφία από αστεροειδή προκαλεί δέος
Η μελέτη που έγινε τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα και τις επιστημονικές υποψίες άλλων ερευνητικών ομάδων για την σχέση των γλυκοτοξίνων με την νευρο-εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.
Οι γλυκοτοξίνες, τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας γλυκοτοξίνες, γεγονός που συμβαίνει με φυσικό τρόπο, αλλά και με το μαγείρεμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις