Υπέρ της υιοθέτησης του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, με λίγες τεκμηριωμένες εξαιρέσεις, επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Υπέρ της υιοθέτησης του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, με λίγες τεκμηριωμένες εξαιρέσεις, επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση επί των θεμάτων που θέτει ο ΟΟΣΑ, για τα οποία η κυβέρνηση είτε δεν δέχεται να αλλάξει το καθεστώς είτε προτείνει διαφορετικές ρυθμίσεις, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επίμαχες ρυθμίσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα έθεσε επιπλέον στο τραπέζι ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών (ΚΤΕΛ, υπηρεσίες σοφέρ) τα οποία επίσης δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Για μεν τους φόρους το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Για το γάλα η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την θέσπιση νέας κατηγορίας γάλακτος, διάρκειας 1-2 ημερών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η τοπική βιομηχανία, ενώ για το γάλα χαμηλής παστερίωσης η διάρκεια να ορίζεται από τη βιομηχανία ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης.

Οι επιφυλάξεις της τρόικας στηρίζονται στο ενδεχόμενο το γάλα ημέρας να δημιουργήσει καθεστώς προστασίας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα παρασκευής γιαούρτης από γάλα σκόνη.

Για τα βιβλία η κυβέρνηση προτείνει διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο για την πρώτη έκδοση και εξαίρεση από αυτήν για τα σχολικά βιβλία, τα ξενόγλωσσα, τα λεξικά και γενικά ό,τι δεν θεωρείται λογοτεχνία.

Για τα φάρμακα η πρόταση προβλέπει μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων, με δυνατότητα μόνο εκπτώσεων και όχι υπέρβασης της ανώτατης τιμής. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα επιμένει κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς που περιλαμβάνει το ιδιοκτησιακό, τις αλυσίδες φαρμακείων, κλπ. και όχι μόνο στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ.

Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των προσμίξεων στο ελαιόλαδο.

Η πλειονότητα των αλλαγών, όταν οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ορισμένα μέτρα θα περιληφθούν στα νομοσχέδια για τις αδειοδοτήσεις, τα logistics και το υπαίθριο εμπόριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

  • Οι επαγγελματικές μισθώσεις για τις οποίες η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση τριετούς ελάχιστης διάρκειας.
  • Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο η τρόικα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης. Η τρόικα επιφυλάσσεται για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν κρατικές ενισχύσεις. Η ελληνική θέση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί το κόστος της ενέργειας να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και επίσης ότι δεν μπορεί μια χώρα με 27 % ανεργία να θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τέλος το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για το οποίο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως επίσης για τη διαδικασία συγκρότησης του επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από το ΠΔΕ και διεθνείς επενδυτές και για τη διαδικασία υλοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr