Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέιζερ και ηλεκτρομαγνητικά όπλα για το αμερικανικό ναυτικό

Λέιζερ και ηλεκτρομαγνητικά όπλα για το αμερικανικό ναυτικό

Το μέλλον του πολέμου είναι εδώ. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα εγκαταστήσει φέτος το πρώτο όπλο λέιζερ σε πλοίο, ενώ σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα για ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικά όπλα που εκτοξεύουν μεταλλικές βολίδες με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.

Το μέλλον του πολέμου είναι εδώ. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα εγκαταστήσει φέτος το πρώτο όπλο λέιζερ σε πλοίο, ενώ σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα για ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικά όπλα που εκτοξεύουν μεταλλικές βολίδες με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.

Για το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα νέα όπλα δεν είναι τόσο επίδειξη υψηλής τεχνολογίας, όσο μια προσέγγιση μείωσης του κόστους. Τόσο το όπλο λέιζερ όσο και το ηλεκτρομαγνητικό όπλο κοστίζουν πενταροδεκάρες σε σχέση με τους πυραύλους και τις έξυπνες βόμβες και επιπλέον μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν απεριόριστες βολές, σε αντίθεση με τους πυραύλους που τελικά εξαντλούνται.

Οι νέες τεχνολογίες «αλλάζουν ριζικά το πώς διεξάγεται ο πόλεμος» σχολίασε ο πλοίαρχος Μάικ Ζιβ, επικεφαλής του προγράμματος Κατευθυνόμενης Ενέργειας και Ηλεκτρικών Οπλικών Συστημάτων στη Ναυτική Διοίκηση Θαλάσσιων Συστημάτων.

Η τεχνολογία λέιζερ έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε το πρώτο σύστημα θα εγκατασταθεί φέτος στο αποβατικό USS Ponce και θα απαιτεί για τη λειτουργία της μόνο ένα άτομο, ανέφερε ο Ζιβ.

Το Οπλικό Σύστημα Λέιζερ είναι σχεδιασμένο να εξουδετερώνει αυτό που το ναυτικό ονομάζει «ασύμμετρες απειλές» -μη επανδρωμένα αεροπλάνα και ταχύπλοα σκάφη, δυνητικές απειλές στον Περσικό Κόλπο όπου το USS Ponce χρησιμοποιείται ως ναυτική βάση.

Το λέιζερ, ισχύος 30 kilowatt, δεν χρειάζεται βαριά και ακριβά πυρομαχικά, και το κόστος κάθε βολής περιορίζεται σε λιγότερο από ένα δολάριο.

To ναυτικό έχει ήδη δημοσιοποιήσει το βίντεο μια δοκιμής στην οποία η υπέρυθρη, αόρατη δέσμη του λέιζερ στοχεύει για λίγα δευτερόλεπτα ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο μέχρι να πάρει φωτιά.

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές στη θάλασσα και ένα φουτουριστικό κανόνι του ναυτικού, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή που προσφέρουν τα συμβατικά πυροβόλα.



To μεταλλικό βλήμα του ηλεκτρομαγνητικού κανονιού εκτοξεύεται μέσα σε ένα σύννεφο υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου (Πηγή: US Navy)

Σε αντίθεση με τα περισσότερα όπλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα για να δώσουν ώθηση στο βλήμα, το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα καθώς κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.

Τα βλήματα αναπτύσσουν έτσι ταχύτητα από 7.200 μέχρι 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, συγκριτικά με περίπου 5.400 χλμ/ώρα σε ένα μέσο πυροβόλο, και φτάνουν σε απόσταση 50 με 100 ναυτικών μιλίων, περίπου 90 με 185 χιλιόμετρα.

Όμως τόσο το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι όσο και το λέιζερ έχουν περιορισμούς.

Τα λέιζερ έχουν την τάση να χάνουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους όταν έχει ομίχλη, σκόνη και όταν βρέχει, ενώ το ηλεκτρομαγνητικό όπλο απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας σε κάθε βολή.

To υπό κατασκευή αντιτορπιλικό Zumwalt θα είναι το πρώτο πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που μπορεί να προσφέρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού όπλου, με τις γεννήτριές τους να δίνουν μέχρι και 78 megawatt, ισχύς αρκετά μεγάλης για να καλύψει της ανάγκες μιας μικρής πόλης.

Οι μηχανικοί του στρατού, ωστόσο, προσπαθούν να αναπτύξουν μπαταρίες που θα επιτρέψουν τη χρήση του νέου όπλου και σε παλαιότερα πλοία.

Το αμερικανικό ναυτικό συνεχίζει στο μεταξύ τις δοκιμές ενός μικρότερου όπλου λέιζερ, σχεδιασμένου για την εξουδετέρωση μικρών σκαφών.

Τόσο τα λέιζερ όσο και το φουτουριστικό κανόνι είναι πολύτιμα επειδή «ξεπερνούν την καμπύλη κόστους», όπως λέει ο πλοίαρχος Ζιβ. Με άλλα λόγια, τα νέα όπλα είναι φτηνά.

Πολύ φτηνά, αν κανείς σκεφτεί ότι κάθε πύραυλος αεράμυνας στα αμερικανικά πλοία κοστίζει το λιγότερο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024