Προς μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στη Γερμανία
Παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Μέρκελ προχωρώντας στη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ προχωρώντας στη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα για 45 χρόνια μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 αντί για τα 65.
Η «πρόωρη» συνταξιοδότηση στα 63 έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρηματικών κύκλων στην Γερμανία , ωστόσο τυγχάνει λαϊκής στήριξης. Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Άντρεα Νάλες έκανε χθες λόγο για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί περισσότερη δικαιοσύνη.
Σήμερα το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα προβλέπει τα εξής:
- Όσοι γεννήθηκαν από 1947 έως το 1964 συνταξιοδοτούνται σταδιακά στα 67 χρόνια. Όποιος γεννήθηκε το 1947 έως το 1958 μπορεί να πάρει σύνταξη σε ηλικία 65 χρονών και ενός μήνα, γεννηθείς το 1959 έως το 1963 σε ηλικία 66 χρονών και δύο μηνών. Όσοι γεννήθηκαν το 1964 και μετά συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 χωρίς μείωση των συντάξιμων.
- Όποιος πλήρωσε 45 χρόνια εισφορές συνταξιοδοτείται στα 65 χωρίς μείωση των συντάξιμων. Συνυπολογίζονται και οι χρόνοι ανατροφής των παιδιών μέχρι το δέκατο έτος της ηλικίας τους, όχι όμως τα χρονικά διαστήματα που ήταν οι εργαζόμενοι άνεργοι.
- Πρόωρη σύνταξη προβλέπεται μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει για ασφαλισμένους με 35 χρόνια ασφάλισης, για άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν πλέον να εργαστούν, για άτομα με βαριά αναπηρία και για ένα τμήμα των εργαζομένων σε ορυχεία. Εξαιρέσεις γίνονται για ορισμένες ρυθμίσεις μειωμένου ωραρίου εργασίας για ηλικιωμένους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δεν έχετε στολίσει ακόμη; Τι να προσέξετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς
- Στη Βηθλεέμ ετοιμάζονται για τα πρώτα τους Χριστούγεννα μετά από 2 χρόνια
- Λιντς – Λίβερπουλ 3-3: Νέα «γκέλα» για τους «ρεντς»