Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καταιγίδα» φορολογικών αλλαγών και υποχρεώσεων για το 2014

«Καταιγίδα» φορολογικών αλλαγών και υποχρεώσεων για το 2014

Η έλευση του νέου έτους δεν θα μας βρει φέτος ανέμελους να διασκεδάζουμε.Με το νέο έτος, θα ισχύσει μια πλειάδα νέων φορολογικών διατάξεων. Προεξέχουσες αυτών η «αγία τριάδα» των φορολογικών η οποία αποτελείται από τρεις βασικούς νόμους, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται ακόμη σε νομοσχέδιο.

Η έλευση του νέου έτους δεν θα μας βρει φέτος ανέμελους να διασκεδάζουμε. Το πιθανότερο είναι να έχουμε περιέλθει σε ιδιαίτερο σκεπτικισμό, τόσο από την πορεία της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, όσο και από τις συνεχείς αλλαγές του νομικού περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με υποχρεώσεις προς το κράτος, παντός είδους, με έμφαση στις φορολογικές.

Με το νέο έτος, θα ισχύσει μια πλειάδα νέων διατάξεων. Προεξέχουσες αυτών η «αγία τριάδα» των φορολογικών η οποία αποτελείται από τρεις βασικούς νόμους, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται ακόμη σε νομοσχέδιο. Η τριάδα αποτελείται από τονΝ.4174/2013, γνωστότερο ως κώδικα φορολογικών διαδικασιών, τονΝ.4172/2013, δηλ. τον κώδικα φορολογίας εισοδήματοςκαιτο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ ή ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Στους πιο πάνω κατ’ ουσία θα πρέπει να προσθέσουμε τονΝ.4093/2012, γνωστότερο ως κώδικα φορολογικής απεικόνισηςσυναλλαγών του οποίου αρκετές διατάξεις ξεκινούν από 01/01/2014, αλλά καιτον επερχόμενο νόμο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Τι αλλάζουν όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις; Η απάντηση είναι: σχεδόν τα πάντα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήδη από τις αρχές του 2013, άλλαξαν τα πάντα στα βιβλία και στοιχεία τα οποία σχεδόν όλα είναι πια αθεώρητα. Θεσμοθετήθηκε επίσης η χρήση ταμειακής μηχανής με φορολογικό μηχανισμό σε όλους όσους πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε ιδιώτες (λιανική), ενώ καταργήθηκαν τα περισσότερα από τα πρόσθετα βιβλία διαφόρων επαγγελμάτων.

Η κατάργηση όμως της θεώρησης μπορεί να βοηθάει στην αποφυγή μιας ταλαιπωρίας, από αρχής 2014 όμως δημιουργεί μια άλλη υποχρέωση η οποία είναι ή μηνιαία ή τριμηνιαία. Ανάλογα με τα βιβλία, θα πρέπει να υπάρχειτακτική αποστολή εσόδων και εξόδων στην ΓΓΠΣ, δηλαδή μια διαδικασία όπως οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών αλλά με συνεχή χαρακτήρα.Το 2014 οι φορολογικές διαδικασίες αυστηροποιούνται, τα πρόστιμα αυξάνονται, ενώ γίνεται σαφές ότι οι προθεσμίες των παντός τύπου δηλώσεων καθίστανται οριστικές και αμετάκλητες.

Ταυτόχρονα, αλλάζει καιη φορολογία εισοδήματος, π.χ. τα ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με 2 συντελεστές, καταργείται το οποιοδήποτε αφορολόγητο όριο εισοδήματος και εισάγεται απλά η έκπτωση φόρου από αποδείξεις δαπανών και μόνον για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τους επιτηδευματίες δεν ισχύει τίποτε από αυτά, απλά μπορούν να γράψουν στα βιβλία τους μερικά παραπάνω έξοδα, για πρώτη φορά λ.χ. τις ασφαλιστικές εισφορές, Τέλος, καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή και πολλά ακόμη.

Το 2014 θα εισαχθεί για πρώτη φορά καιο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτωνκαι ως φόρος ιδιοκτησίας, δηλαδή κατοχής, θέτει τις βάσεις για παρόμοιους φόρους στο μέλλον. Το 2014, ενδεχόμενα ενεργοποιείται καιτο γενικό περιουσιολόγιοόπου θα καταχωρούμετα πάντα.

Άλλη σημαντική αλλαγή που επηρεάζει δραστικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι η εισαγωγή τωνΕλληνικών Λογιστικών Προτύπων, με εφαρμογή πιθανώς από 01/01/2015, όπου ουσιαστικά καταργούνται οι κατηγορίες βιβλίων, εισάγονται λογιστικά πρότυπα τύπου ΔΛΠ σε όλους όσους ασκούν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα, καταργείται το ελληνικό γενικό λογιστικό σχέδιο και θεσμοθετείται η εκπόνηση βασικών λογιστικών καταστάσεων για σχεδόν πάντες.

Με βάση τα παραπάνω,ελληνική κοινωνία καλείται να προσαρμοστεί και «καταπιεί» μία απίστευτη σειρά αλλαγών από 01/01/2014 έως 01/01/2015. Είναι προφανές ότι ακόμη και αν αυτές οι αλλαγές έγιναν με γνώμονα την απλοποίηση, ο όγκος των διατάξεων θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα ερμηνευτικών εγκυκλίων και ΠΟΛ κατά τη διάρκεια του 2014 η οποία ας ελπίσουμε ότι δε θα καταστήσει τη νέα τάξη πραγμάτων ακόμη πιο πολύπλοκη από αυτήν που είχε δημιουργηθεί μέχρι και σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024