Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι καινούριο μάθαμε για την εγκυμοσύνη μέσα στο 2013

Τι καινούριο μάθαμε για την εγκυμοσύνη μέσα στο 2013

Μπορεί η διαδικασία της εγκυμοσύνης να είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος, όμως οι επιστήμονες δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με το πόσα καινούρια στοιχεία φέρνουν στο φως σχετικά με τη σύλληψη, την ενδομήτριο ζωή, την κύηση και τον τοκετό. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία που μάθαμε τη χρονιά που τελειώνει για το θαύμα της δημιουργίας της ζωής:

Από: Ελένη Καραγιάννη

Μπορεί η διαδικασία της εγκυμοσύνης να είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος, όμως οι επιστήμονες δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με το πόσα καινούρια στοιχεία φέρνουν στο φως σχετικά με τη σύλληψη, την ενδομήτριο ζωή, την κύηση και τον τοκετό. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία που μάθαμε τη χρονιά που τελειώνει για το θαύμα της δημιουργίας της ζωής:

Ο ύπνος και η διατροφή επηρεάζουν τη γονιμότητα
Παρόλες τις σχετικές έρευνες και την εξέλιξη της επιστήμης στο συγκεκριμένο τομέα, oι λόγοι για τους οποίους πολλά ζευγάρια προσπαθούν μάταια να πετύχουν μια εγκυμοσύνη παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ένα μυστήριο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έριξαν φως σε μερικές ακόμα παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως είναι οι συνήθειες του ύπνου και η διατροφή. Συγκεκριμένα, έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε βάρδιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν διαταραχές του κύκλου και προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ μία άλλη έρευνα έδειξε ότι 7 με ώρες ύπνου κάθε βράδυ συνδέονται με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας ανάμεσα στα ζευγάρια που έχουν προχωρήσει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέλος, τρίτη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν όταν τρώνε καλό πρωινό και ελαφρύ δείπνο.

Συγκεκριμένες θεραπείες υπογονιμότητας οδηγούν σε πολύδυμες κυήσεις
Αμερικανοί ερευνητές αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις διδύμων, τριδύμων κ.λπ. διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των δίδυμων και τρία τέταρτα των τρίδυμων (και άνω) παιδιών που γεννιούνται συνδέονται με κάποιου είδους τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Ωστόσο, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πλέον –όπως στο παρελθόν- η τεχνική που συμβάλλει περισσότερο στις πολύδυμες κυήσεις. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται άλλες θεραπείες, όπως η πρόκληση ωορρηξίας μέσω της χορήγησης φαρμάκων.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο του εμβρύου
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Νέα έρευνα έδειξε ότι η ήπια άσκηση είναι πιθανό να κινητοποιεί την εγκεφαλική λειτουργία στον εγκέφαλο του εμβρύου. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες γυμνάζονταν τουλάχιστον 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν μεγαλύτερες ικανότητες στην επεξεργασία συγκεκριμένων ήχων που δείχνει καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου συνολικά.

Η αδυναμία για το junk food ξεκινάει από τη μήτρα
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία αναζήτησε τις επιπτώσεις μια διατροφής πλούσιας σε λιπαρές, ανθυγιεινές τροφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια των οποίων οι μητέρες στην εγκυμοσύνη ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε λίπη και σάκχαρα έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση σ’ αυτές τις τροφές. Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο τα αποτελέσματα εκφράζουν το τι συμβαίνει στους ανθρώπους, ο επικεφαλής της έρευνας εκτιμά ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, καθώς οι αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά φαίνεται πως είναι πολλαπλές.

Οι παρεμβάσεις στη διαδικασία του τοκετού είναι συχνές, αν και οι περισσότερες γυναίκες θα προτιμούσαν να γεννήσουν πιο φυσιολογικά
Παρά το γεγονός ότι περίπου το 60% των μητέρων (στις ΗΠΑ όπου έγινε η σχετική έρευνα) δηλώνουν ότι θεωρούν τον τοκετό μια φυσική διαδικασία που θα πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς παρεμβατικές τεχνικές –εκτός αν είναι εντελώς απαραίτητο για ιατρικούς λόγους- το 25% έχει βιώσει τουλάχιστον τρεις τέτοιου είδους παρεμβάσεις (από φάρμακα που επισπεύδουν ή ξεκινούν τον τοκετό μέχρι καισαρική τομή).

Είναι προτιμότερο ο ομφάλιος λώρος να μην κόβεται αμέσως
Έρευνα που έγινε πριν μερικούς μήνες έδειξε ότι το κόψιμο του ομφάλιοι λώρου είναι καλύτερο να γίνεται τουλάχιστον δυο-τρία λεπτά μετά τη γέννηση του μωρού και όχι αμέσως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της που βασίστηκαν σε δεδομένα τοκετών σε όλο τον κόσμο, ακόμα και ένα λεπτό «καθυστέρηση» μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα του βρέφους για έως έξι μήνες μετά τη γέννηση.

imommy

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024