Παραμένουν οι ανισότητες ως προς την επιβίωση των καρκινοπαθών στην Ευρώπη
To ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο συνεχίζει να βελτιώνεται στην Ευρώπη, ωστόσο σημαντικές ανισότητες παραμένουν για διάφορους τύπους καρκίνου ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της υπόλοιπης Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology.
Η μελέτη Eurocare-5, εκτενέστερη από αντίστοιχη που είχε δημοσιοποιηθεί το 2007, συνέκρινε το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης εννέα εκατομμυρίων ενηλίκων και τουλάχιστον 60.000 παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο την περίοδο 2000 έως 2007, σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Άλλες χώρες όπως, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβακία παραμένουν πίσω, με αποτελέσματα αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για ορισμένους καρκίνους με καλή πρόγνωση. Πρόκειται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (47% ποσοστό επιβίωσης έναντι 57% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη), του πρωκτού (45% έναντι 56%) ή τα λεμφώματα (50% έναντι 59%). Η κατάσταση αντίθετα βελτιώθηκε στις χώρες αυτές για τον καρκίνο του μαστού, με το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης να αυξάνεται στο 70 έως 75% την περίοδο 1999-2007.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εκτός έδρας ισοπαλία της Εθνικής Ελπίδων με την Κροατία (1-1)
- Με αντίποινα απειλεί η Κίνα την ΕΕ εάν πλήξει τις εξαγωγές της
- Θερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν, πόσο διαρκούν και τι πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές και καταστήματα
- Όταν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πλήρωσε 5.000 δολάρια σε έναν οδοντίατρο για να του καταστρέψει τα δόντια
- Συνελήφθη 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων
- Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Game 2 με τον Ολυμπιακό