Η απαγόρευση πλειστηριασμών «προστατεύει» 20.000 εύρωστους δανειολήπτες
Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται 20.000 δανειολήπτες οι οποίοι, ενώ έχουν οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους, καλύπτονται πίσω από την ολοκληρωτική απαγόρευση των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τα «Νέα» τραπεζίτες κάνουν λόγο για προκλητικές περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, ενώ έχουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους καλυπτόμενοι από το νομικό καθεστώς.
Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται 20.000 δανειολήπτες οι οποίοι, ενώ έχουν οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους, καλύπτονται πίσω από την ολοκληρωτική απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με τα «Νέα» τραπεζίτες κάνουν λόγο για προκλητικές περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, ενώ έχουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους καλυπτόμενοι από το νομικό καθεστώς.
Στον αντίποδα, οι τράπεζες δεν επιθυμούν την καθολική άρση των πλειστηριασμών καθώς εκτιμούν ότι θα επιφέρει επιπλέον πτώση 20% – 30% στις τιμές των ακινήτων, επηρεάζοντας άμεσα και τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Και, δεδομένου ότι η αξία των ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους και έχουν τιτλοποιήσει υπολογίζεται εκ νέου κάθε χρόνο, η νέα βουτιά στην κτηματαγορά θα χτυπήσει άμεσα τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν επιθυμούν να βρεθούν με μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους με μειωμένη αξία, αλλά και να συντηρούν ώστε να μην απαξιωθούν πλήρως.
Έτσι, ακόμη και στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τα συνολικά 100.000 ακίνητα που δυνητικά θα μπορούσαν να εκπλειστηριαστούν για χρέη σε στεγαστικά, επιχειρηματικά ή και καταναλωτικά δάνεια, η διαδικασία θα κινηθεί λιγότερο από το ένα τρίτο, δηλαδή για περίπου 30.000 ακίνητα.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μέχρι και δύο χρόνια μέχρι τελικά το ακίνητο να βγει στο σφυρί, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων στο ενδιάμεσο διάστημα προκύπτει συμβιβασμός ανάμεσα στην τράπεζα και στον δανειολήπτη, αρκεί ο τελευταίος να είναι διατεθειμένος να πληρώσει έστω και μέρος της οφειλής.
Μάλιστα, υπάρχουν τράπεζες που επιτρέπουν στους πελάτες τους να πληρώνουν συμβολικά ποσά της τάξης των 100 ή των 200 ευρώ τον μήνα για δύο ή τρία χρόνια και είναι διατεθειμένες να διαγράψουν τους επιπλέον τόκους, σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης εξοφλήσει κανονικά το σύνολο του δανείου του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Εντοπίστηκαν όπλα και σφαίρες στη λίμνη Μαραθώνα
- Τα συγχαρητήρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το Κύπελλο του πόλο
- Βουλή: Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων – Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο
- Τέμπη: 19 συλλήψεις από τις 200 προσαγωγές στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
- Ο Ίθαν Χοκ ήταν κάποτε ο νεότερος υποψήφιος για Όσκαρ και τώρα ο γηραιότερος – «Σκέφτομαι τα χρόνια που περνούν»
- Απίστευτος Καραλής, «πέταξε» στα 6,17μ. κι έγινε το Νο2 όλων των εποχών στο επί κοντώ! (vid)

