Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά κύτταρα πνευμόνων, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για μελλοντική μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού σε ασθενείς, από τα ίδια τους τα κύτταρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας Χανς-Βίλεμ Σνεκ, μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα, αυτά δηλαδή που καλύπτουν την επιφάνεια των πνευμόνων.

Σύμφωνα με τον Δρ Σνεκ, «μακροπρόθεσμα ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική για να δημιουργήσουμε ένα αυτόλογο μόσχευμα πνεύμονος», δηλαδή να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς, που θα μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και, στη συνέχεια, σε ιστό πνεύμονος.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς, παγκρέατος, εντέρου, ήπατος και νεύρων, δίνοντας ώθηση στην αναγεννητική ιατρική.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σνεκ «τελικά μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με κύτταρα πνευμόνων. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση».

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως πως για την κλινική αξιοποίηση του επιτεύγματός τους θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια. Ο στόχος πάντως είναι, στο απώτερο μέλλον οι γιατροί να παίρνουν πνεύμονα από κάποιον δωρητή, να αφαιρούν όλα τα πνευμονικά κύτταρα, διατηρώντας μόνο το ικρίωμα («σκαλωσιά») του οργάνου και στη συνέχεια, να το τροφοδοτούν με νέα πνευμονικά κύτταρα, που θα τα έχουν δημιουργήσει από τον ίδιο τον ασθενή, μέσω της παραπάνω τεχνικής μετατροπής των βλαστοκυττάρων του. Με αυτόν τον τρόπο, το μεταμοσχευμένο όργανο δεν θα απορρίπτεται από τον οργανισμό του δέκτη, κάτι που σήμερα γίνεται σε αρκετούς ασθενείς.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας της νέας τεχνικής.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr