Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο road movie εφήβων «Κελί από Χρυσάφι» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 54ου ΦΚΘ

Στο road movie εφήβων «Κελί από Χρυσάφι» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 54ου ΦΚΘ

Στην ταινία που συγκέντρωσε τα πιο πολλά θετικά σχόλια στη διάρκεια του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος-Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Πρόκειται για την ταινία Κελί από Χρυσάφι του Ισπανού Ντιέγο Κεμάδα-Δίες. Ο ίδιος απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας.

Στην ταινία που συγκέντρωσε τα πιο πολλά θετικά σχόλια στη διάρκεια του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος-Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Πρόκειται για την ταινία Κελί από Χρυσάφι του Ισπανού Ντιέγο Κεμάδα-Δίες. Ο ίδιος απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας.

Πρόκειται για την ιστορία του 15χρονου Χουάν, της μεταμφιεσμένης σε αγόρι Σάρα και του Σαμουέλ που ξεκινούν από τη Γουατεμάλα για να διασχίσουν το Μεξικό, κι από κει να φτάσουν στον βορρά, στις μυθικές ΗΠΑ. Στη διαδρομή συναντούν και τον Τσαούκ, έναν συνομήλικό τους ινδιάνο, ο οποίος δεν έχει χαρτιά και δεν μιλάει καν ισπανικά. Το ότι οι τέσσερίς τους είναι σκληραγωγημένοι δεν σημαίνει ότι έχουν επίγνωση του τι συνεπάγεται η διαδρομή και τελικά η αφέλειά τους κι όχι η ανωριμότητα τους επιτρέπει να προχωρούν και να αποφεύγουν τις παγίδες.

Ο σκηνοθέτης δεν ήταν παρών στην τελετή λήξης και το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του η εταιρεία Strada.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ (Γαλλία) και ο Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία Χάλια Μαλλί (Βενεζουέλα) της Μαριάνα Ρονδόν.

Το βραβείο σεναρίου απέσπασε ο Νοτιοκορεάτης Τάε – γκον Κιμ για την ταινία Οι αισιόδοξοι (Νότια Κορέα).

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονέμεται στην Σάρα Φορεστιέ για την ερμηνεία της στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Υπάρχει και ελληνική συμμετοχή στα διεθνή βραβεία, αφού το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονέμεται εξ ημισείας στον Χρήστο Στέργιογλου για την ταινία Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου και στον Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία Το ποτό του διαβόλου του Ιγνάσιο Ροδρίγες (Χιλή).

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονέμεται στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία Suzanne.

Ειδική μνεία απονέμεται στον Μαχμούντ Λότφι (Αίγυπτος) για τη φωτογραφία του στην ταινία Ένα βήμα την ημέρα της Χάλα Λότφι (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Την κριτική επιτροπή του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απαρτίζουν ο πρόεδρος Αλεξάντερ Πέιν και τα μέλη Σκοτ Φούντας, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety (ΗΠΑ), Άντα Σόλομον, παραγωγός (Ρουμανία), Εντουάρ Ουαϊντρόπ, καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών (Γαλλία) και ο έλληνας μουσικός Κ. Βήτα.

Βραβεία FIPRESCI

Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών (FIPRESCI) χωρίς την συμμετοχή φέτος έλληνα κριτικού απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία Χάλια Μαλλί της Μαριάνα Ρονδόν

Για ελληνική ταινία στην Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου.

Λοιπά βραβεία

Το κανάλι της Βουλής απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα – Δίες.

Στα βραβεία κοινού Fischer, στο Διεθνές Διαγωνιστικό απονέμεται βραβείο και πάλι στο Κελί από Χρυσάφι, στο ελληνικό πρόγραμμα – Μιχάλης Κακογιάννης απονέμεται βραβείο στην ταινία Η τελευταία φάρσα του Βασίλη Ραΐση, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια βραβείο απονέμεται στη ταινία Τα παιδιά του ιερέα του Βίνκο Μπρέσαν από την Κροατία και στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες βραβείο απονέμεται στην πολωνική ταινία Παπούσα των Γιοάνα Κος – Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε.

Αποστολή: Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024