Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πολυδύναμο ιατρείο για νευροενδοκρινείς όγκους στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» λειτουργεί το πρώτο Πολυδύναμο Ιατρείο για Νευροενδοκρινείς Όγκους (ΝΕΤ), στην Ελλάδα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» λειτουργεί το πρώτο Πολυδύναμο Ιατρείο για Νευροενδοκρινείς Όγκους (ΝΕΤ)*, στην Ελλάδα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (10/11), η Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και της Ενδοκρινολογικής και Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγεί ότι «στην πλειοψηφία τους, οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι κακοήθεις και η επίπτωση τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η διάγνωσή τους, όμως, φαίνεται να καθυστερεί από 5 έως και 7 έτη, κυρίως λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και η πρόγνωση δυσμενέστερη. Η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου στοχεύει, μέσω της στενής συνεργασίας πολλαπλών ειδικοτήτων, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών».

Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι, είναι όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του διάσπαρτου νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες με πολλαπλές δράσεις σε όλο τον οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα σημεία πρωτοπαθούς εμφάνισης αυτών των όγκων είναι το πάγκρεας, ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι πνεύμονες.

Οι ΝΕΤ θεωρούνταν μέχρι πρότινος σπάνιοι όγκοι, καθώς η ετήσια επίπτωσή τους δεν φαίνονταν να ξεπερνά τα 5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και οι εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της επίπτωσης των NET τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνωστικές προκλήσεις παραμένουν.

Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με NET λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και υποβάλλονται αρχικά σε θεραπεία για διαφορετική νόσο, για πέντε έως επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Συχνά η σωστή διάγνωση γίνεται αφού ο καρκίνος έχει επεκταθεί (μετάσταση), όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Ενδεικτικά, για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με εντοπισμένη νόσο, ο μέσος χρόνος επιβίωσης υπολογίζεται σε περισσότερο από 10 χρόνια, ωστόσο, εάν ο καρκίνος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μειώνεται σημαντικά στους 33 μήνες, ενώ, για τους πιο επιθετικούς όγκους, πέφτει κάτω από τους 9 μήνες.

Στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων ανήκει και το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος, το οποίο προέρχεται από τα C-κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως την ορμόνη καλσιτονίνη, η οποία αποτελεί διαγνωστικό δείκτη και δείκτη παρακολούθησης της εξέλιξης και θεραπείας της συγκεκριμένης νόσου. Το μυεολοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς.

«Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn,» επισημαίνει ο Φίλιππος Καλδρυμίδης, ενδοκρινολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ενδοκρινολογικής και Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», και ένας εκ των υπευθύνων του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ. «Στο Ιατρείο ΝΕΤ, θα γίνονται ειδικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το τεστ χρωμογρανίνης, σε ασθενείς όπου υπάρχει υποψία για ΝΕΤ, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η διάγνωση», προσθέτει.

«Η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι ο καρκίνος και ειδικότερα οι όγκοι ΝΕΤ είναι νόσος που επηρεάζει όλον τον οργανισμό, όλα τα συστήματα (πολυσυστηματική νόσος) και ως εκ τούτου η σωστή αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση ομάδας γιατρών πολλών ειδικοτήτων και όχι ενός μόνο γιατρού. Αποτελεί ευτύχημα η συνύπαρξη και η συνεργασία στην ίδια Κλινική δυνατών Μονάδων Ενδοκρινολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας και Γαστρεντερολογίας. Οι Μονάδες αυτές, μαζί με τα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοσκοπήσεων και Παθολογοανατομικού του Νοσοκομείου μας μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορη διάγνωση, πρόσβαση σε συνδυασμό πολλών θεραπειών και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των ασθενών στον ίδιο χώρο, με μια επίσκεψη και με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους,» σημειώνει ο Γιάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, πανεπιστημιακός συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

*Το Πολυδύναμο Ιατρείο Νευροενδοκρινών Όγκων στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Λ. Μεσογείων 152 (Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-77.63.400, 210-77.19.975 και Fax: 210-77.78.838).

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024