Κ.Μητσοτάκης: Αξιολόγηση και απολύσεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από την οποία θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη. Όπως διευκρίνισε, η διαδικασία θα αφορά όλες τις ΔΕΚΟ (ακόμη και αυτές που έχουν συγχωνευθεί) προκειμένου να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.
Την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από την οποία θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη. Όπως διευκρίνισε, η διαδικασία θα αφορά όλες τις ΔΕΚΟ (ακόμη και αυτές που έχουν συγχωνευθεί) προκειμένου να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε: «Όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία».
Ο Κυρ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η διαδικασία αξιολόγησης – απολύσεων θα επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ που είναι υπό κρατικό έλεγχο και εξαιρούνται μόνο αυτές που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Στην αξιολόγηση θα ενταχθούν ακόμη και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς.
Σε ό,τι αφορά τη μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως υπολογίζονται 2.000 απολύσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ και πως όσοι επαναπροσληφθούν ως μόνιμοι στο νέο φορέα θα αφαιρεθούν από τον αριθμό αυτό.
Όπως είπε, θα προσμετρηθούν οι απολύσεις 300 – 320 επίορκων υπαλλήλων.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ζητά να προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι που θα απολυθούν από το Δημόσιο αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα δικαστήρια, ενώ τόνισε ότι στον αριθμό των 4.000 απολύσεων θα συνυπολογιστούν οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας (άλλοι 12.500 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους) παρατήρησε πως θα ζητήσει παράταση από την τρόικα.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι όπως ανακοίνωσε, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, το επόμενο διάστημα, θα θέσουν το θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει απο το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτό τον τομέα υπογράμμισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα δεδομένα για την επόμενη ομάδα του Ντιαλό
- «Μάρτυρας» ο Γρηγόρης Δημητριάδης για την ΝΔ, την ΕΥΠ και την πατρίδα, «μαρτυρά» την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Από τους ναζί μέχρι τα κολαστήρια της ICE: Πότε τα κέντρα κράτησης γίνονται «στρατόπεδα συγκέντρωσης»
- Θέλει τρόπο, όχι κόπο: Απλοί κανόνες που απογειώνουν την άσκηση
- Χανταϊός: Έπιασε στεριά το κρουαζιερόπλοιο Hondius – Σε «σφραγισμένα» οχήματα η μεταφορά των επιβατών
- Super League: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται στο Καραϊσκάκη – Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής, αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας
- Οι «Εκκλησιάζουσες» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περιοδεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)











































![Πιτσιρικάς γλιτώνει από ημιφορτηγό και ιπτάμενα συντρίμμια λίγο πριν ανέβει στο σχολικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hug-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442