Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφήνει την κουζίνα του ο αρχιμάγειρας του Μεγάρου των Ηλυσίων

Αφήνει την κουζίνα του ο αρχιμάγειρας του Μεγάρου των Ηλυσίων

Ο Ζακ Σιράκ δεν άντεχε πλέον το μοσχαρίσιο κρέας στο γεύμα του, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, στον Φρανσουά Ολάντ αρέσουν σχεδόν όλα τα φαγητά: ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε για όλα αυτά, ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων, συνταξιοδοτήθηκε την Πέμπτη ύστερα από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας και των καλεσμένων τους.

Ο Ζακ Σιράκ δεν άντεχε πλέον το μοσχαρίσιο κρέας στο γεύμα του, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, στον Φρανσουά Ολάντ αρέσουν σχεδόν όλα τα φαγητά: ο άνθρωπος ο οποίος φρόντιζε για όλα αυτά, ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων, συνταξιοδοτήθηκε την Πέμπτη ύστερα από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας και των καλεσμένων τους.

Στην κουζίνα του υπογείου του Μεγάρου, ο Μπερνάρ Βοσιόν δείχνει με καμάρι κατσαρόλες και χάλκινες μαρμίτες. Ορισμένες χρονολογούνται από τον Λουδοβίκο Φίλιππο (1830-1848), εξηγεί ο σεφ με την λευκή μπλούζα και το μαύρο παντελόνι. Το επιτελείο του, που αποτελείται από 20 μάγειρες, συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτά τα μαγειρικά σκεύη. Είναι εντυπωσιακό, δηλώνει εκστασιασμένος, ακόμη, ύστερα από 40 χρόνια δουλειάς.

Όσο για τις κουζίνες του προεδρικού μεγάρου, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, ούτε αυτές έχουν άλλαξαν πολύ τα 40 αυτά χρόνια. Ο Βοσιόν, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα συμπλήρωσε τα 60 του χρόνια, θυμάται την πρώτη του ημέρα στην προεδρική κατοικία λέγοντας πως είχε ανάμικτα συναισθήματα.

Ο Βοσιόν πρωτοπήγε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τη στρατιωτική του θητεία, κι αφού είχε μαγειρέψει πριν σε πρεσβείες. «Θυμάμαι πως είχα την αντίληψη ότι μαγειρεύω για τους μεγάλους αυτού του κόσμου» λέει.

Γνώρισε έξι προέδρους και διορίστηκε αρχιμάγειρας πριν από εννιά χρόνια, επί προεδρίας Σιράκ. Το μενού για το τελευταίο γεύμα που ετοίμασε για τον Φρανσουά Ολάντ: φρέσκο καβούρι, φέτα φιλέτου με ποικιλία μανιταριών και για επιδόρπιο μιλφέιγ βατόμουρο.

Ο Βοσιόν δηλώνει περήφανος που δούλεψε σε αυτή την «κατοικία», παραδέχεται όμως και την «ένταση» πριν από κάθε γεύμα. «Στο εστιατόριο, ο πελάτης μπορεί να μην ξαναρθεί. Εδώ, αν γίνει ένα λάθος, ο σεφ είναι αυτός που μπορεί να παρακαλεί να φύγει. Μια φορά είχα φτιάξει τηγανητό φουά-γκρα, αυτό όμως είχε σαπίσει. Έπρεπε γρήγορα να αλλάξω μενού» θυμάται έντονα. Όσο για τη νύχτα πριν από κάθε επίσημο δείπνο σε αρχηγό κράτους, σημαίνει ξενύχτι, ομολογεί ο σεφ ο οποίος δείχνει ωστόσο πολύ ήρεμος.

Ο Μπερνάρ Βοσιόν δεν αποκαλύπτει τα αγαπημένα φαγητά των προέδρων. «Αλλιώς ο πρόεδρος θα καταλήγει να τρώει το ίδιο φαγητό παντού, όπου κι αν πηγαίνει» εξηγεί. «Αυτό είχε συμβεί με τον Ζακ Σιράκ, εγώ του είχα ετοιμάσει μόλις δύο ή τρεις φορές μοσχαρίσιο κρέας, καθώς παντού στα ταξίδια του το κυρίως πιάτο ήταν μοσχαρίσιο κρέας».

Οι πρόεδροι πάντως όλοι τους διακατέχονται από κάποια λαιμαργία, αποκαλύπτει σεφ. Ο κ. Σιράκ είχε μεγαλύτερη όρεξη σε σχέση με τους άλλους, προσθέτει. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί από τα μενού. Αλλά τα πιάτα, στο τέλος του γεύματος, είχαν αδειάσει!.

Οικονομία και στην προεδρική κουζίνα

Με τον Φρανσουά Ολάντ το μενού είναι εύκολο: του αρέσουν όλα. «Είναι καλοφαγάς» δηλώνει. Στην ερώτηση αν ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνει να ακολουθεί μια διατροφή, ο σεφ αναφέρει ότι ποτέ δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη απαίτηση. Αλλά τα τελευταία 15 χρόνια, η κουζίνα είναι «πολύ πιο ελαφριά, με πολύ λιγότερα φαγητά με σάλτσα».

Για τους ξένους ηγέτες, ο αρχιμάγειρας δέχεται τη βοήθεια των υπηρεσιών του πρωτοκόλλου που ενημερώνουν για τις προτιμήσεις και τις τυχόν αλλεργίες.

Ο Βοσιόν πάντως «κέρδισε» την Άνγκελα Μέρκελ: «Είχε ζητήσει να με συναντήσει στο τέλος ενός δείπνου, για να με συγχαρεί» εξηγεί. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Βοσιόν ήταν προσκεκλημένος μαζί με άλλους αρχιμάγειρες του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι μάγειροι δεν βλέπουν τους ξένους αρχηγούς κρατών. Τότε κρυφά, ίσως πηγαίνουν πίσω από ένα παράθυρο ή μια κουρτίνα. Με αυτό τον τρόπο ο αρχιμάγειρας είδε την βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Τον Βοσιόν διαδέχεται ο βοηθός του, ο Γκιγιόμ Γκομέζ. Είναι 35 χρονών, αλλά έχει ήδη 17 χρόνια στην κουζίνα του προεδρικού μεγάρου. Θα εργαστεί στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του και θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει οικονομία: ορισμένα υλικά πολυτελείας έχουν εξαφανιστεί από τα μενού, όπως ο αστακός και η τρούφα. Θα εργαστεί «στη σκιά», αλλά αυτό δεν τον ενοχλεί καθόλου, γιατί υπάρχουν αρκετοί μάγειρες αστέρια που εργάζονται έτσι.

Στην ερώτηση πώς του φαίνεται που φυσιολογικά θα μείνει 40 χρόνια στην κουζίνα του Μεγάρου των Ηλυσίων, απαντά: «Γιατί όχι; υπάρχει πραγματικό πάθος γι’ αυτήν την κατοικία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024