Στη Λιβύη θα δικαστεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών επί Καντάφι
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) απεφάνθη ότι η Λιβύη μπορεί να δικάσει στο έδαφός της τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών επί εποχής Καντάφι, Αμπντάλα αλ-Σενούσι. Το ICC απαιτούσε μέχρι πρότινος την έκδοση του Αλ-Σενούσι προκειμένου να οδηγηθεί σε δίκη στη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εξέγερση σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι. Η απόφαση δεν επηρεάζει την υπόθεση του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, την έκδοση του οποίου εξακολουθεί να ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) απεφάνθη ότι η Λιβύη μπορεί να δικάσει στο έδαφός της τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών επί εποχής Καντάφι, Αμπντάλα αλ-Σενούσι.
Το ICC απαιτούσε μέχρι πρότινος την έκδοση του Αλ-Σενούσι προκειμένου να οδηγηθεί σε δίκη στη Χάγη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εξέγερση του 2011 σε βάρος του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν επηρεάζει την υπόθεση του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, την έκδοση του οποίου εξακολουθεί να ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ως προς τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, οι δικαστές του ICC αποφάνθηκαν ότι η Λιβύη είναι ικανή και πρόθυμη να του προσφέρει μία μια δίκαιη δίκη για κατηγορίες ανάλογες με αυτές που του έχει προσάψει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Κατ’ επέκταση έκρινε ότι δεν υφίσταται λόγος να σταλεί ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι στη Χάγη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Νέα άφιξη αεροσκάφους με απελαθέντες από τις ΗΠΑ μετανάστες
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία
- Ουκρανία: Η όποια «αληθινή πρόοδος» για την αποκατάσταση της ειρήνης εξαρτάται από τη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τρεις προ(σ)κλήσεις