Τρεις σταθμοί στην Ανταρκτική εκκενώνονται λόγω του αμερικανικού «λουκέτου»
Μέχρι το Νότιο Πόλο φτάνουν οι επιπτώσεις από το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ έδωσε εντολή για την εκκένωση και των τριών αμερικανικών σταθμών στην Ανταρκτική, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα σε σημαντικές, μακρόχρονες έρευνες.
Μέχρι το Νότιο Πόλο φτάνουν οι επιπτώσεις από το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ έδωσε εντολή για την εκκένωση και των τριών αμερικανικών σταθμών στην Ανταρκτική, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα σε σημαντικές, μακρόχρονες έρευνες.
Αστρονομία, κλιματική αλλαγή, σωματιδιακή φυσική και βιολογία είναι ορισμένα από τα αντικείμενα των ερευνών στο σταθμό ΜακMούρντο, τη μεγαλύτερη από τις τρεις βάσεις, καθώς και το σταθμό Άμουδσεν-Σκοτ στο Νότιο Πόλο και Πάλμερ στην Ανταρκτική Χερσόνησο.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NSF) δαπανά σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τους τρεις σταθμούς, στους οποίους ταξιδεύουν περίπου 1.200 επιστήμονες από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο, όταν ο καιρός είναι καλός στο Νότιο Ημισφαίριο.
Η διαχείριση των σταθμών έχει ανατεθεί στην εταιρεία Lockheed Martin, η οποία έχει λάβει κονδύλια που επαρκούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Ορισμένα από τα ερευνητικά προγράμματα θα ήταν αδύνατο να ξαναρχίσουν ακόμα και αν υπάρξει λύση στο Κογκρέσο για το λεγόμενο shutdown.
«Αν χάσουμε τη σεζόν θα τα χάσουμε όλα οριστικά» διαμαρτυρήθηκε ο Χιου Ντάκλοου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπεύθυνος του εικοσαετούς προγράμματος παρακολούθησης των πιγκουίνων Pygoscelis adeliae, των οποίων ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί κατά 95% τα τελευταία χρόνια.
Η εκκένωση των αμερικανικών σταθμών, στους οποίους θα παραμείνει μόνο ένα ολιγάριθμο προσωπικό ασφαλείας, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις ερευνητικές βάσεις και άλλων χωρών στην Ανταρκτική.
Η νεοζηλανδική βάση Σκοτ και o γαλλο-ιταλικός σταθμός Concordia εξαρτώνται από το παγωμένο διάδρομο τροχοδρόμησης του σταθμού ΜακΜούρντο για τις μετακινήσεις του προσωπικού τους.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442