Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα στη Ρουμανία

Τραγική η κατάσταση με τα αδέσποτα στη Ρουμανία

Εκατοντάδες φιλόζωοι από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες σφαγές αδέσποτων σκυλιών που συντελούνται εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην Ρουμανία.

Εκατοντάδες φιλόζωοι από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες σφαγές αδέσποτων σκυλιών που συντελούνται εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην Ρουμανία.

Aρκετοί είναι οι φιλόζωοι που διαδηλώνουν μπροστά σε ρουμανικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη. Διάσημοι φιλόζωοι όπως η Μάγια φον Χοχεντσόλερν χαρακτηρίζουν την Ρουμανία ως την «Nτροπή της Ευρώπης». Αφορμή για το κύμα διαμαρτυρίας είναι ένας νέος νόμος που επιτρέπει την θανάτωση αδέσποτων σκύλων. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν το κοινοβούλιο υιοθέτησε το νόμο ύστερα από μια επίθεση ενός αδέσποτου σε ένα 4χρονο αγοράκι στο Βουκουρέστι. Το αγοράκι πέθανε από την επίθεση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ένταση σε μια χώρα που μαστίζεται από επιθέσεις αδέσποτων. Ο νόμος προβλέπει ότι σε διάστημα 14 ημερών από την περισυλλογή ενός σκύλου, εάν δεν τον αναζητήσει κάποιος ή δεν υιοθετηθεί, τότε η τοπική αρχή μπορεί να προχωρήσει σε ευθανασία. Ένας σκληρός νόμος δίχως αμφιβολία.

Μείζον θέμα στην Ρουμανία

Εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες σκυλιά κυκλοφορούν στις ρουμανικές πόλεις. Στις 65.000 εκτιμούν οι αρχές τον αριθμό τους στο Βουκουρέστι. Φέτος μόνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για λοιμώδη νοσήματα Ματέι Μπαλς, υπήρξαν 10.000 αντιλυσσικοί εμβολιασμοί. Το προηγούμενο έτος 16.000 κάτοικοι του Βουκουρεστίου δέχθηκαν επίθεση από αδέσποτους σκύλους. Ο αρθρογράφος Ιούλιαν Λέκα έγραψε σε ένα πρόσφατο σχόλιο στο γνωστό ιστότοπο ziare.com τα εξής: «Τα αδέσποτα σκυλιά έχουν εδώ και καιρό καταλάβει τις πόλεις της Ρουμανίας. Το βράδυ κυρίως, εκείνα έχουν την εξουσία στους δρόμους και όχι οι δημόσιοι φύλακες».

Η Ρουμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων αδέσποτων, το ίδιο φαινόμενο απασχολεί και άλλες Βαλκανικές και μη χώρες, όπως η Ουκρανία, Βουλγαρία και η Σερβία.

Για παράδειγμα, στην Ουκρανία πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος EURO 2012, εκατοντάδες χιλιάδες σκυλιά θανατώθηκαν. Ωστόσο υπό την πίεση των διεθνών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα θανάτωσης των τετράποδων και να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες σωστής μεταχείρισης των ζώων όπως και προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων σε μεγαλουπόλεις όπως το Κίεβο, το Λέμπεργκ και η Οδυσσός. «Η στείρωση αποτελεί μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα» μας εξηγεί ο εκπρόσωπος των φιλόζωων Γκάμπριελ Πάουν. Τα στειρωμένα σκυλιά είναι κατά πολύ λιγότερο επιθετικά και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους.


Δύσκολο να βρεθεί λύση

Ένα μέρος της ρουμανικής κοινής γνώμης και οι φιλοζωικές ενώσεις, προωθούν ως λύσεις για το πρόβλημα τη στείρωση και την υιοθεσία. Ένα άλλο τμήμα του πληθυσμού, καθώς και ορισμένα πολιτικά κόμματα, υποστηρίζουν αντιθέτως την ευθανασία. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια κοινή λύση. Η οικονομική δυσχέρια των αρχών και η αναποτελεσματικότητά τους έχουν την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χώροι φιλοξενίας ζώων και οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν ανεπαρκή προσωπικό. Μόλις 12 συλλέκτες αδέσποτων υπήρχαν πριν από την επίθεση στο μικρό αγοράκι στο Βουκουρέστι. Μετά την επίθεση αυξήθηκαν στους 44 όμως ο αριθμός δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος. Η διαφθορά στις τοπικές αρχές αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων που προορίζονται για τα μέτρα στείρωσης, καταλήγουν σε ιδιωτικές τσέπες.

Keno Verseck / Μάρκος Βαρνάς

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024