Αντιμέτωπη με την οικονομική «παράλυση» θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έλθουν σε συμφωνία για άρση του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το όριο χρέους.

Αν και Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν μια διακοπή της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ωστόσο η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων θέλει να καθυστερήσει η Πράξη για την προσιτή οικονομικά υγειονομική φροντίδας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ένα χρόνο, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, 800.000 εργαζόμενοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει «να πάνε σπίτι τους» αύριο, αν το Κογκρέσο αποτύχει να περάσει μια προσωρινή λύση πριν τα μεσάνυχτα.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ώς τις 15 Δεκεμβρίου, την αναβολή για ένα έτος της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που έχει προωθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και την ακύρωση ενός φόρου στον ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος αποσκοπούσε στο να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης αυτής.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αναμένεται να απορριφθεί τη Δευτέρα από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει εξάλλου ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο.

Με πτώση αναμένεται να ανοίξει η Wall Street, ενώ πιέσεις αναμένονται και στα αμερικανικά ομόλογα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ