Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Μάλι
Οι κάτοικοι του Μάλι προσήλθαν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου αναμετρώνται ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σουμαϊλά Σισέ.
Οι κάτοικοι του Μάλι προσήλθαν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου αναμετρώνται ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σουμαϊλά Σισέ.
Ο Κεϊτά, 68 ετών, ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου με ποσοστό σχεδόν 40%. Ζητά από τους Μαλινέζους να του δώσουν «σαφή και καθαρή νίκη» και υπόσχεται ειρήνη και συμφιλίωση.
Ο αντίπαλός του, ο 63χρονος Σισέ, απέσπασε στον πρώτο γύρο μόλις 19% και στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μεταρρύθμιση του στρατεύματος.
Ο Κεϊτά είναι σε καλύτερη θέση καθώς 22 από τις 25 υποψηφίους του πρώτου γύρου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του για τον δεύτερο γύρο.
Πάντως ο Σισέ έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία, καταγγελίες που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η αποστολή της ΕΕ και αυτή επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ήταν διαφανής.
Οι εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας για την αφρικανική χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα των ισλαμιστών ανταρτών, που οδήγησε στην επέμβαση των γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων.
Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί να ενισχύσει με πάνω από 4 δισ. δολάρια τη χώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα – «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας»
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]
- Βεζένκοφ: «Όταν κερδίζεις τον Παναθηναϊκό παίρνεις έξτρα ώθηση»
- Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2026: Θρίαμβος για τη Συναισθηματική Αξία του Τρίερ – Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ

