Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να περάσει στις τιμές, λέει ο Θ. Σκορδάς

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να περάσει στις τιμές, λέει ο Θ. Σκορδάς

'Εκκληση στους καταστηματάρχες στον τομέα της εστίασης να δείξουν την «κοινωνική και εθνική τους ευθύνη» και να μειώσουν άμεσα τις τελικές τιμές καταναλωτή μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, απευθύνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

‘Εκκληση στους καταστηματάρχες στον τομέα της εστίασης να δείξουν την «κοινωνική και εθνική τους ευθύνη» και να μειώσουν άμεσα τις τελικές τιμές καταναλωτή μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, απευθύνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Για να μονιμοποιηθεί το μέτρο θα πρέπει στο τέλος του χρόνου να έχουμε δώσει ένα δείγμα γραφής ότι λειτούργησε ευεργετικά για τα δημόσια έσοδα και όχι αρνητικά», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκορδάς.

– Κρίσιμο το τεσττης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση όχι μόνο για τον τομέα αυτό,αλλά και για όλη την οικονομία. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση;

– Είναι εθνική ανάγκη να ανταποκριθούν. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε μιαπολύ σημαντική επιτυχία πείθοντας την τρόικα για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Προκειμένου αυτό το μέτρο και να μονιμοποιηθεί στην εστίαση και να αποτελέσει και αρχή για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, θα πρέπει η πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου να δείξει την κοινωνική και εθνική της ευθύνη και να μειώσει άμεσα τις τελικές τιμές καταναλωτή, να δηλώνει τον τζίρο που κάνει-να κόβει δηλαδή αποδείξεις, έτσι ώστε να φανεί ότι ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής δεν έχει αρνητική επίπτωση στα δημόσια έσοδα και να μπορέσουμε να πάμε σε γενικότερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Για να μονιμοποιηθεί το μέτρο θα πρέπει στο τέλος του χρόνου να έχουμε δώσει ένα δείγμα γραφής ότι λειτούργησε ευεργετικά για τα δημόσια έσοδα και όχι αρνητικά.

Πώς θα αναρτηθεί το ειδικό σήμα στα καταστήματα εστίασης

– Θα υπάρξει ένα ειδικό σήμα στα καταστήματα εστίασης. Πότε θα αναρτηθεί;

– Εντός της εβδομάδος θα ολοκληρώσουμε μια θεσμική συμφωνία με τους εκπροσώπους των καταστημάτων αυτών. Είναι τρεις ομοσπονδίες: Η ΠΟΕΣΕ, ο σύνδεσμος των αλυσίδων εστίασηςκαι η ομοσπονδίατων ξενοδόχων.Η κάθε ομοσπονδία για τα μέλη της θα παίρνει τους παλιούς τιμοκαταλόγους και τους καινούργιους, θα επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση των καταστημάτων και θα δίνει δύο ειδών σήματα:

Το ένα θα είναι για τα μαγαζιά που θα μεταφέρουν εξ ολοκλήρου τη μείωση του ΦΠΑ στα προιόντα και τις υπηρεσίες τους και το άλλο θα είναι για εκείνα τα καταστήματα που θα μεταφέρουν μερικώςτη μείωση. Με αυτά τα δύο διακριτικά, συν κάποιες παράλληλες δράσεις που θα γίνουν -διαφημιστική καμπάνια από το υπουργείο για την ενεργοποίηση όλων των επαγγελματιών για αυτό το θέμα, αλλά και την προβολή από τις ομοσπονδίες στις ιστοσελίδες τους των καταστηματαρχών που θα μετέχουν σεαυτή την προσπάθεια- νομίζω ότι όλοι θαδώσουν ότι μπορούν για να επιτύχει το μέτρο.

– Πρακτικά πως θα καταλάβουν οι καταναλωτές τις μειώσεις των τιμών; Θα υπάρξουν νέοι κατάλογοι;

– Θα υπάρξουν νέοι κατάλογοι σε όλα τα καταστήματα που θα κάνουν μειώσεις των τιμών. Τώρα όσοι έχουν κάποια μόνιμα στέκια έχουν μια εικόνα για τις τιμές και θα μπορέσουν να κάνουν τις συγκρίσεις πιό εύκολα.

– Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πρότεινε να επιβάλλεται άμεσα τριήμερο λουκέτο σε καταστηματάρχες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις. Είναι το μέτρο αυτό στις σκέψεις σας;

– Έγιναν μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε όσα καταστήματα δεν εκδίδουν αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο, επιφυλάχθηκε να μελετήσει όλες αυτές τις προτάσεις και τους τρόπους εφαρμογής τους και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Το γεγονός ότι ήταν 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ένα κίνητρο παραβατικότητας για πολλά μαγαζιά. Τώρα, όμως, το 13% μας φέρνει πολύ χαμηλά, είμαστε η 4η ή 5η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για συμμόρφωση στη νομιμότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024