Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση οστεοπόρωσης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση οστεοπόρωσης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ορισμένα υπέρβαρα άτομα έχουν κρυμμένο λίπος στα οστά τους, γεγονός που τα αποδυναμώνει και τα καθιστά ευάλωτα στα κατάγματα.

Η Δρ Μίριαμ Μπρεντελα και οι συνεργάτες της έκαναν απεικονίσεις σώματος σε 106 παχύσαρκους, αλλά υγιείς, άνδρες και γυναίκες.

Οι απεικονίσεις αποκάλυψαν ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν λίπος κρυμμένο σε σημεία του σώματος τους, όπως το ήπαρ, οι μυς και ο μυελός των οστών, καθώς φυσικά και στην κοιλιά, τους μηρούς και τα ισχία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα με σωματότυπο σε σχήμα «μήλου» που έχουν περισσότερο βάρος πέριξ της μέσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η Δρ Μπρεντελα εξηγεί ότι ο μυελός των οστών είναι το σημείο όπου βρίσκονται τα κύτταρα που ευθύνονται για τον σχηματισμό νέων οστών, οι οστεοβλάστες. Αν λοιπόν στον μυελό των οστών κυριαρχούν περισσότερα λιποκύτταρα τότε αυτό οδηγεί σε οστική αποδυνάμωση.

«Αν η σπονδυλική μας στήλη είναι γεμάτη λίπος, τότε δεν είναι δυνατή. Η παχυσαρκία κάποτε θεωρούνταν προστατευτική έναντι της οστεοπόρωσης. Αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει», εξηγεί η ερευνήτρια.

Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει τα σημεία του σώματος που θα αποθηκευθεί το λίπος, η μόνη λύση είναι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος σταθερά στο πέρασμα του χρόνου.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr