Πράσινο φως από την ΕΕ για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου σε Λαύριο και Καβάλα
Θετικά αξιολόγησαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα για χρηματοδότηση των μελετών της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς το Λαύριο και την Καβάλα. Η επέκταση του προαστιακού από Κορωπί προς Λαύριο θα έχει μήκος 31 χιλιόμετρα και η γραμμή θα φτάνει στην Κερατέα, ακολουθώντας την παλιά χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής.
Θετικά αξιολόγησαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα για χρηματοδότηση των μελετών της ΕΡΓΟΣΕ για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς το Λαύριο και την Καβάλα.
Σύμφωνα με το Βήμα online, η εκτελεστική υπηρεσία των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς (TEN-TEA) έδωσε το πρώτο «Ok» για την κοινοτική συμμετοχή στις μελέτες των δύο έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζονται για το μεν Κορωπί – Λαύριο σε 3,6 εκατ. ευρώ (1,8 από την ΕΕ) και για το δε Τοξότες – Καβάλα σε 2 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ από την ΕΕ).
Η ΕΡΓΟΣΕ καλείται να προκηρύξει άμεσα τις δύο μελέτες. αφού η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.
Στο Λαύριο ο προαστιακός
Η γραμμή θα φτάνει στην Κερατέα, ακολουθώντας την παλιά χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, όμως στη συνέχεια θα συνεχίζει με νέα χάραξη με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, θα περνάει από σήραγγα μήκους 1,4 χλμ στα Βίλια, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.
Μελετάται να δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.
Μάλιστα, θα αποτελέσει το τέρμα της υπό σχεδιασμό μελλοντικής «σιδηροδρομικής Εγνατίας» που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Θράκη και θα κινείται παράλληλα με την Εγνατία Οδό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σομαλιλάνδη: Οποιαδήποτε παρουσία του Ισραήλ θα θεωρηθεί στόχος, προειδοποιούν οι Χούθι
- Ισημερινός: Ενοπλοι σκότωσαν έξι ανθρώπους σε πλαζ, ανάμεσά τους κορίτσι 2 ετών
- Κόσοβο: Νίκη Κούρτι στις βουλευτικές εκλογές – Μεγάλες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Νεύρα στο Αιγαίο
- Σίγουρος ο Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αν δεν έχω τραυματισμούς, θα φτάσω σίγουρα τα 1.000 γκολ»
- Βρετανία: Καμία νέα γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα – Ιστορική κατάρρευση για τη Βρετανία