Οικονομία, ενέργεια και εθνικά θέματα στην ατζέντα Σαμαρά στην Ουάσινγκτον
Σήμα επανεκκίνησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου. Η συνάντηση βάζει τέλος σε μια διετή περίοδο ψυχρών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει μια «ισχυρή ηθική στήριξη» απέναντι στην τεράστια οικονομική κρίση.
Σήμα επανεκκίνησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου. Η συνάντηση βάζει τέλος σε μια διετή περίοδο ψυχρών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει μια «ισχυρή ηθική στήριξη» απέναντι στην τεράστια οικονομική κρίση.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς η δεύτερη θητεία Ομπάμα εμφανίζεται αποστασιοποιημένη για τα θέματα της περιοχής, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο παλαιστινιακό, αλλά και στην στήριξη προς την Τουρκία, παρά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο αυταρχισμός του Ερντογάν.
Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρώντας ότι έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της ευρωπαίκής κρίσης στις ΗΠΑ περιορίζεται να διατυπώνει τις αντιρρήσεις της στην πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στην συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Αντώνης Σαμαράς θα προβάλει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, τις προοπτικές που διανοίγονται από την ενσωμάτωση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ως απόρροια και της στενής σχέσης που αναπτύσσει με το Ισραήλ.
Παράλληλα, προσβλέπει στην έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ προς την ελληνική οικονομία, αλλά και την κατανόηση των ελληνικών ευαισθησιών στα ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας όπως το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μιλάνο: «Ένιωσα αδιαθεσία» – Πρόβλημα υγείας του οδηγού φαίνεται να οδήγησε στον εκτροχιασμό του τραμ
- Ώρα αποφάσεων για το VAR: Η ετήσια γενική συνέλευση της IFAB, οι ριζικές αλλαγές και ο «Νόμος Βενγκέρ»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Μάρτιος 2026]
- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας, με κανέναν τρόπο, στα αμερικανοϊσραηλινά πολεμικά σχέδια
- Ιράν: Αναστέλλονται οι πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- ΕΛ.ΑΣ: 3 συλλήψεις, 128 προσαγωγές στο πλαίσιο της συγκέντρωσης για τα Τέμπη – Βρέθηκαν μολότοφ σε στοά στην Ερμού

