Κάθε Δεκέμβριο θα ορίζονται οι αποδείξεις που θα μειώνουν το φόρο
Πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση το σχέδιο, το Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι, ενώ οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ' όλους τους κλάδους.
Πλήρη ανατροπή στο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, καθώς και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Με βάση το σχέδιο, που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», το Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι, ενώ οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του έτους ποιες είναι αυτές, ώστε να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ’ όλους τους κλάδους.
Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να τις αναγράψουν αναλυτικά στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στο πλαίσιο των κινήτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).
Από το 2014 ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα συνδέεται αποκλειστικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με τις αποδείξεις.
Έτσι, τα εισοδήματα έως 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω, η έκπτωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, με όριο τα 42.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αποκλεισμένοι στο Ντουμπάι οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φεύγουν για Αθήνα οι παίκτες της Χάποελ
- Στα 20 μου ήξερα τα πάντα για τον θάνατο: Οι απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή του «πάντα χαμογελαστού» Μάρτιν Σορτ
- Ολυμπιακός – Εθνικός 5-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες, συνεχίζουν με 11/11
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (pic)
- Ιράν: Ο Αλιρέζα Αραφί προσωρινός αντικαταστάτης του Χαμενεΐ – Ποιος είναι ο 67χρονος κληρικός
- Live streaming: Ολυμπιακός Β’ – Πανιώνιος
