Σνόουντεν εναντίον Microsoft, μιλώντας για «εκτενή συνεργασία» με την NSA
Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει νέα στοιχεία από έγγραφα που του παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και φέρονται να δείχνουν το εύρος των παρακολουθήσεων των διαδικτυακων επικοινωνιών από την αμερικανική NSA. Η υπηρεσία φέρεται να είχε πρόσβαση μέχρι στην κωδικοποίηση της Microsoft για mail και επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ οι πράκτορες της NSA συνεργάζονταν συστηματικά με το FBI και τη CIA. «Τηρούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις» λέει η εταιρεία, οι επιχειρήσεις γίνονται «υπό αυστηρή δικαστική εποπτεία» απαντά η NSA.
Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει νέα στοιχεία από έγγραφα που του παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και φέρονται να δείχνουν το εύρος των παρακολουθήσεων των διαδικτυακων επικοινωνιών από την αμερικανική NSA. Η υπηρεσία φέρεται να είχε πρόσβαση μέχρι στην κωδικοποίηση της Microsoft για mail και επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ οι πράκτορες της NSA συνεργάζονταν συστηματικά με το FBI και τη CIA.
«Τηρούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις» λέει η εταιρεία, οι επιχειρήσεις γίνονται «υπό αυστηρή δικαστική εποπτεία» απαντά η NSA.
Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως τα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση δείχνουν το εύρος του διαβόητου προγράμματος PRISM της αμερικανικής υπηρεσίας.
Βάσει των εγγράφων, ο Guardian υποστηρίζει πως η Microsoft είχε βοηθήσει την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφηση των συνομιλιών και των επικοινωνιών χρηστών (σε mail ή σε συνομιλίες chat) στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στο Skype.
Η υπηρεσία είχε επίσης στοιχεία για να «αντιμετωπίζει» εφαρμογές των υπηρεσιών mail που έδιναν τη δυνατότητα παραγωγής εικονικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων ενώ το υλικό που συνέλεγε η NSA ήταν συστηματικά στη διάθεση του FBI και της CIA -καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα από το έγγραφα, το πρόγραμμα PRISM «είναι ομαδικό άθλημα».
Αντιδρώντας, η Microsoft ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η αναβάθμιση προϊόντων «δεν μας απαλλάσσει από την υποχρεώση να τηρούμε τρέχοντα ή μελλοντικά νόμιμα αιτήματα».
Η εταιρεία επανέλαβε πως η παράδοση στοιχείων γίενεται «μόνο ως απάντηση σε κυβερνητικά αιτήματα και σε συμμόρφωση μόνο με διαταγές για συγκεκριμένους λογαριασμούς ή ταυτοποιήσεις».
«Υπάρχουν πλευρές αυτής της συζήτησης τις οποίες θα θέλαμε να μπορούμε να συζητήσουμε πιο ελεύθερα» τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως «για αυτό και τασσόμαστε υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας που θα βοηθήσουν τον καθένα να καταλάβει και να εξετάσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηθικά Ευδήμια του Αριστοτέλη: Ο Α’ τόμος αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να επιβραδύνει τη γήρανση
- Ενίσχυση δυνάμεων στο νησί, ζητάει ο Δήμαρχος Πάρου
- «Χόρεψε ανάρμοστα μπροστά μου, ακύρωσε το νυφικό της συζύγου μου, την τελευταία στιγμή» – Μπρούκλιν Μπέκαμ Vs Βικτόρια Μπέκαμ
- Συνεδρίασε η Επιτροπή εκτίμησης κινδύνου για την κακοκαιρία – Εισήγηση για κλειστά σχολεία στην Αττική την Τετάρτη
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Συγκίνηση και χειροκρότημα στο τελευταίο «αντίο»