Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε χαμηλό 15 ετών οι καταναλωτικές δαπάνες των Ιταλών το 2012

Σε χαμηλό 15 ετών οι καταναλωτικές δαπάνες των Ιταλών το 2012

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 2,8% το 2012, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση της αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα πριν από 15 χρόνια. Μαχαίρι μπήκε στα έξοδα για ρούχα, παπούτσια, ψυχαγωγία, αλλά στις δαπάνες για τρόφιμα. Το 62,3% των νοικοκυριών αγόρασε λιγότερα τρόφιμα ή χειρότερης ποιότητας για να αντεπεξέλθουν, δεδομένου ότι το φορολογικό βάρος για τους πολίτες αυξήθηκε πέρυσι στο 44% του ΑΕΠ. Για «βαθιά και παρατεταμένη κρίση στην εσωτερική ζήτηση και αυξανόμενη φτώχεια» μιλούν οι έμποροι.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 2,8% το 2012, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωσή τους αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα και προστίθεται σε μια σειρά αρνητικών ενδείξεων για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ιταλία βιώνει την χειρότερη ύφεση της οικονομίας της στη σύγχρονη ιστορία της. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα έχει φθάσει σχεδόν το 40%.

Η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2013, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 2.419 ευρώ το 2012, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Το 2011, το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν στα 2.488 ευρώ.

Το 2009, όταν η οικονομία της Ιταλίας είχε υποστεί μια μείζονα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% οι δαπάνες των νοικοκυριών είχαν μειωθεί κατά μόλις 1,7%.

Οι μεγαλύτερες περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφηκαν στους τομείς του ρουχισμού, της υπόδησης και της ψυχαγωγίας στον ελεύθερο χρόνο.

Ψαλίδι όμως μπήκε και στις δαπάνες για τρόφιμα. Καθώς οι λογαριασμοί για την ηλεκτροδότηση αυξήθηκαν κατά 3,9%, το 62,3% των νοικοκυριών αγόρασε λιγότερα τρόφιμα ή χειρότερης ποιότητας τρόφιμα για να αντεπεξέλθουν.

Η ένωση των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λιανική Confcommercio ανέφερε πως τα δεδομένα αυτά αντανακλούν «την κατάσταση της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης στην εσωτερική ζήτηση και την αυξανόμενη φτώχεια».

Εξάλλου σήμερα η Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 127% του ιταλικού ΑΕΠ πέρυσι, ήτοι αυξήθηκε 6% εν σχέσει με το 2011, ενώ ταυτόχρονα το λεγόμενο φορολογικό βάρος για τους πολίτες αυξήθηκε από το 42,6% στο 44% του ΑΕΠ την ίδια χρονική περίοδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024