Ένα από τα δύο μικροσκοπικά φεγγάρια του Άρη διακρίνεται να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό στο απόκοσμο βίντεο που κατέγραψε το ρομπότ Curiosity στον Άρη.

Το βίντεο, το οποίο συγκεντρώνει 86 λήψεις με την κάμερα πλοήγησης του Curiosity, δείχνει τον δορυφόρο Φόβο να ανατέλλει λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα στις 28 Ιουνίου. Το βίντεο διαρκεί μόλις 22 δευτερόλεπτα, καλύπτει όμως χρονικό διάστημα μισής περίπου ώρας.

Το θέαμα, βέβαια, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο μια πανσέληνος στη Γη: ο Φόβος, ένας ακανόνιστος βράχος με μέση διάμετρο 22 χιλιόμετρα, είναι ορατός στον ουρανό ως περαστική, μικρή κουκκίδα.

Ο Δείμος, ο δεύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη, είναι ακόμα μικρότερος από τον Φόβο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι τα δύο φεγγάρια είναι πρώην αστεροειδείς που έτυχε να αιχμαλωτιστούν από τη βαρύτητα του Άρη.

Το Curiosity έφτασε στον Άρη τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από το σημείο προσεδάφισης, λίγο έξω από τον μεγάλο Κρατήρα Γκέιλ. Παρόλα αυτά κατάφερε ήδη να διαπιστώσει ότι στην επιφάνεια του Άρη έτρεχε κάποτε γλυκό νερό, κατάλληλο για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Το επόμενο διάστημα, το εξάτροχο ρομπότ θα αρχίσει το ταξίδι του προς το Όρος Σαρπ, ένα βουνό στο κέντρο του κρατήρα με ύψος 5,5 χιλιομέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr