Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άσυλο στον Ισημερινό ζητά (και) ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Άσυλο στον Ισημερινό ζητά (και) ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο καταζητούμενος υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό, ακολουθώντας όπως φαίνεται τα χνάρια του Τζούλιαν Άσανζ του WikiLeaks. Την Κυριακή ο Σνόουντεν πέταξε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Ισημερινού, συνοδευόμενος μάλιστα από εκπρόσωπο του WikiLeaks.

Ο καταζητούμενος υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό, ακολουθώντας όπως φαίνεται τα χνάρια του Τζούλιαν Άσανζ του WikiLeaks.

Την Κυριακή ο Σνόουντεν πέταξε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Ισημερινού, συνοδευόμενος μάλιστα από την Σάρα Χάρισον, εκπρόσωπο του WikiLeaks.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε αίτημα χορήγησης ασύλου. «Η κυβέρνηση έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του WikiLeaks, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα βοηθούσε τον Σνόουντεν να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα». Αργότερα ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Σνόουντεν «βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον Ισημερινό μέσω ασφαλούς οδού προκειμένου να λάβει άσυλο».

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται επί τουλάχιστον ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Λίγο μετά την άφιξη του Σνόουντεν στη Μόσχα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το διαβατήριο του Σνόουντεν είναι πια άκυρο. Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει την έκδοσή του, ωστόσο το Χονγκ Κονγκ απάντησε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης,ο Σνόουντεν δεν βγήκε από το αεροδρόμιο μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες, και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο.

Αρκετοί επιβάτες της πτήσης SU213 της Aeroflot ανέφεραν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος. Στο αεροδρόμιο φωτογραφήθηκε εξάλλου διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής για να περάσει τη νύχτα.

Πηγές που επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το όνομα Σνόουντεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Aeroflot που αναχωρεί τη Δευτέρα για την Αβάνα, καθώς και στον αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας.

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε την ύπαρξη του προγράμματος Prism ενώ εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στη Χαβάη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024