
Σε αναδυόμενη αγορά υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο ο οίκος MSCI
Σε «αναδυόμενη» από «ανεπτυγμένη αγορά» υποβάθμισε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο ο διεθνής οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI). Ο οίκος επικαλέσθηκε την αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να ικανοποιήσει σειρά προϋποθέσεων όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Σε «αναδυόμενη αγορά» από «ανεπτυγμένη αγορά» υποβάθμισε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο ο διεθνής οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Ο οίκος επικαλέσθηκε την αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να ικανοποιήσει σειρά προϋποθέσεων όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με τον MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντανακλά τις βελτιωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στις αναπτυγμένες αγορές όσον αφορά το δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια μεγέθους ανεπτυγμένης αγοράς.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως τα επενδυτικά κεφάλαια (funds) μακροπρόθεσμου ορίζοντα θα μειώσουν τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά και ότι τη θέση τους θα λάβουν hedge funds βραχύβιου χαρακτήρα.
Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση του ΧΑΑ θα αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και για εισροή νέων κεφαλαίων που παραδοσιακά επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νότιγχαμ απο «ατσάλι», νίκησε την Πόρτο και πέρασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (1-0)
- ΑΕΚ – Βαγιεκάνο 3-1: Άγγιξε το «θαύμα», αλλά αποκλείστηκε η «Ένωση»
- Γιορτή σήμερα 17 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Conference League: Επική πρόκριση της Στρασμπούρ (4-0), πέρασε εύκολα η Κρίσταλ Πάλας παρά την ήττα (2-1)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]
- Europa League: Σαρωτική πρόκριση (4-0) η Άστον Βίλα, ματσάρα και ανατροπή (4-2) η Μπράγκα


