Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της NSA ζητά η ΕΕ από τις ΗΠΑ

Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της NSA ζητά η ΕΕ από τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το τεράστιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Ο επίτροπος Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία, δηλώνει ότι η ΕΕ επιθυμεί «μία ξεκάθαρη δέσμευση» από τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Εν τω μεταξύ, άφαντος παραμένει ο Εντ.Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το τεράστιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.

Ο επίτροπος Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία, δηλώνει ότι η ΕΕ επιθυμεί «μία ξεκάθαρη δέσμευση» από τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σε ανακοίνωσή του ο Μποργκ πρόσθεσε ότι η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει εάν ενέκρινε τις μαζικές μεταφορές πληροφοριών ή εάν το πρόγραμμα αφορούσε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Η ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι θα εκφράσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή.

«Αυτή η υπόθεση δείχνει γιατί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» έγραψε η Ρέντινγκ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο 29χρονος πρώην τεχνικός της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για το πρόγραμμα εκτεταμένων παρακολουθήσεων μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου στις ΗΠΑ.

Την ώρα που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα Prism είναι νόμιμο, η κυβέρνηση Ομπάμα διερευνά εάν η διαρροή από τον Σνόουντεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Άφαντος ο Σνόουντεν

Ο 29χρονος τεχνικός είναι άφαντος. Έφυγε από ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ όπου έμενε τη Δευτέρα και πιστεύεται ότι κρύβεται.

Η γερουσιαστής Ντάιαν Φέινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι οι αμερικανικές Αρχές τον «κυνηγούν δυναμικά» και τον κατηγόρησε για «προδοσία».

Ο Σνόουντεν μπορεί να ζητήσει άσυλο από το Χονγκ Κονγκ ή μπορεί να μεταβεί σε άλλη χώρα που δεν έχει ανάλογη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέσω Διαδικτύου ως συμπαράσταση στον 29χρονο τεχνικό.

Την Τρίτη, εταιρεία Booz Allen Hamilton Holding Corp, στην οποία εργαζόταν ο Σνόουντεν, ανακοίνωσε -όπως αναμενόταν- την απόλυσή του για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας και της πολιτικής της επιχείρησης.

Ο 29χρονος Σνόουντεν εργαζόταν ως αναλυτής υποδομών για την εταιρεία.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε πως τερμάτισε την συνεργασία με τον Σνόουντεν τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, για τη λύση του συμβολαίου του ο Σνόουντεν έλαβε αποζημίωση 122.000 δολαρίων (92.000 ευρώ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024