Κίνητρα και προστασία σε υπαλλήλους που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνονται κίνητρα σε υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες στο χώρο εργασίας τους, προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης.
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνονται κίνητρα σε υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες στο χώρο εργασίας τους, προωθούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης.
Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση, που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, στους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» (διεθνώς χρησιμοποιείται ο όρος whistle-blower) θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους «έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης».
Τα κίνητρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν από προαγωγές και μπόνους, έως αυξήσεις στους μισθούς, ακόμα και ειδικό καθεστώς εργασίας. Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξής του, αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική του εξέλιξη.
Κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η Αρχή Επιθεώρηση Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης στην οποία θα αναταθεί η διερεύνηση των καταγγελιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισλανδία: Θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ «τους επόμενους μήνες»
- Ίνγκασον: «Είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση, θα παλέψουμε για την πρόκριση»
- Rock & Roll Hall of Fame 2026: Wu-Tang Clan, Oasis, Τζεφ Μπάκλεϊ και Φιλ Κόλινς στη μάχη της ένταξης
- Ουκρανία: Περισσότεροι από 1.700 Αφρικανοί πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κίεβο
- ΗΠΑ: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Έπσταϊν
- Μπενίτεθ: «Θα κάνουμε τα πάντα για την πρόκριση»
