Ακόμα και οι όρκες φαίνεται ότι υποφέρουν από τα κουνούπια
Περιστατικά μόλυνσης από ιούς εγκεφαλίτιδας όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου δείχνουν ότι οι όρκες που ζουν σε ενυδρεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα τσιμπήματα κουνουπιών. Οι ερευνητές αναφέρονται σε δύο θανάτους φαλαινών στις ΗΠΑ και διαπιστώνουν ότι οι όρκες είναι ευάλωτες στα κουνούπια όταν αναπαύονται κοντά στην επιφάνεια.
Περιστατικά μόλυνσης από ιούς εγκεφαλίτιδας όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου δείχνουν ότι οι όρκες που ζουν σε ενυδρεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα τσιμπήματα κουνουπιών.
Ερευνητές στη Φλόριντα και τη Νέα Ορλεάνη αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα έπειτα από δύο περιστατικά που τους θορύβησαν: το 1990, μια αρσενική όρκα πέθανε ξαφνικά στο ενυδρείο SeaWorld Orlando από ιό εγκεφαλίτιδας που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από κουνούπια. Το 2007, μια άλλη αρσενική όρκα απεβίωσε στο SeaWorld San Antonio από τον ιό του Δυτικού Νείλου, o οποίος επίσης προκαλεί εγκεφαλίτιδα.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις επτά όρκες που ζουν σήμερα στο SeaWorld Orlando. Πέρασαν μάλιστα χιλιάδες ώρες παρατηρώντας τα κήτη κάθε βράδυ από τις 10 μμ μέχρι τις 6 π.μ.
Όπως διαπιστώθηκε, οι όρκες περνούσαν την περισσότερη ώρα σε στάση ανάπαυσης κοντά στην επιφάνεια, εκθέτοντας στον αέρα τη ράχη και τα πτερύγιά τους. Τις απογευματινές ώρες μάλιστα οι ερευνητές είδαν κουνούπια να τσιμπούν τα ραχιαία πτερύγια των φαλαινών.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Marine Animals and Their Ecology, οι όρκες που ζουν σε άγρια κατάσταση είναι απίθανο να επηρεάζονται από τα κουνούπια. Στα ενυδρεία, όμως, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) η οποία καταγράφει όλους τους θανάτους κητωδών, θα πρέπει να εξετάζει τα νεκρά ζώα για λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα ανθρώπινα παράσιτα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέντε τρόποι για να «επανέλθεις» μετά το γιορτινό τραπέζι
- Καιρός: Βροχές και αφρικανική σκόνη την Τρίτη
- Στα +1.900 ευρώ ετησίως ο λογαριασμός ενέργειας λόγω Μέσης Ανατολής
- Σεξ σε εξωτερικούς χώρους, αναρρίχηση και Τότεναμ: Η συναγή για τον τέλειο Γιου Νέσμπε
- Video games: Πες μου τι παίζεις να σου πω ποιος είσαι
- Στον πάτο του ΟΟΣΑ οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα – Πληρωνόμαστε 21% λιγότερο από ό,τι το 2010
- «Όχι άλλο αμερικανικό κάρβουνο!» – Οι σύμμαχοι γυρίζουν την πλάτη στην αμερικανική ενέργεια
- ΝΑΤΟ: Η σχέση Ρούτε-Τραμπ ανησυχεί τους Ευρωπαίους – Πιστεύουν ότι υπονομεύει τη θέση τους στον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442