Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευάλωτα σε κινδύνους και διακρίσεις τα παιδιά με αναπηρίες

Ευάλωτα σε κινδύνους και διακρίσεις τα παιδιά με αναπηρίες

Τα παιδιά που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας, είναι από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα παιδιά που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας, είναι από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των παιδιών με αναπηρίες, παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, πρόκειται για 93 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα 20 παιδιά 14 ετών πάσχει από κάποιας μορφής αναπηρία, ωστόσο, το νούμερο αυτό απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2013» και η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, διαπιστώνει ότι τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα να πέσουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής βίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ή στην εκπαίδευση και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια. Μάλιστα σε πολλές χώρες τα εγκαταλείπουν ή τα κλείνουν σε ιδρύματα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Καμία κατηγορία παιδιών δεν είναι τόσο παραμελημένη, σχεδόν αόρατη στους άλλους, απ’ ό,τι τα παιδιά με αναπηρίες», δήλωσε από το Ανόι του Βιετνάμ ο γενικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Μάλιστα, τα κορίτσια με αναπηρίες έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να έχουν τροφή και φροντίδα.

Καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους όσον αφορά το AIDS, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση και να προσβληθούν από το θανατηφόρο αυτόν ιό, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Τα παιδιά αυτά δε δηλώνονται κατά τη γέννησή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι η αναπηρία τους, αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους. Και καμιά φορά, όπως στην περίπτωση των αλμπίνων της Τανζανίας, τα σκοτώνουν στο όνομα των δεισιδαιμονιών που συνδέονται με τη μαύρη μαγεία», τονίζει ο κ.Λέικ.

Οι άνθρωποι με αλμπινισμό, μια γενετική ασθένεια με χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα στο δέρμα και την τριχοφυΐα ολόκληρου του σώματος, είναι θύματα διακρίσεων σε πολλές περιοχές της Αφρικής όπου πιστεύουν ότι τα γεννητικά τους όργανα έχουν υπερφυσικές ικανότητες.

Η Ελλάδα
Η χώρα μας ενώ έχει επικυρώσει τόσο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το σχετικό προαιρετικό πρωτόκολλο όσο και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δ.Σ.Δ.Π.), σύμφωνα με την έκθεση παρατηρούνται προβλήματα σχετικά με την απρόσκοπτη σχολική συμμετοχή (κατάλληλη πρόσβαση και επαρκή ειδική εκπαιδευτική στήριξη) παιδιών με αναπηρίες, παραβαίνοντας τόσο την αρχή της μη διάκρισης της Δ.Σ.Δ.Π. (άρθρο 2) όσο και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση τόσο γενικά (άρθρο 28 Δ.Σ.Δ.Π.) όσο και ειδικά (άρθρο 23, παρ. 3 Δ.Σ.Δ.Π.).

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024