Την παραχώρηση συνέντευξης του Μπασάρ αλ-Άσαντ την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ προαναγγέλλει η συριακή προεδρία, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες στη Δύση και τον αραβικό κόσμο σχετικά με την εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου στο μέτωπο της Συρίας.

Η συνέντευξη, που ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας της συριακής προεδρίας στο Facebook, θα δοθεί στις 21:00 ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδος) και θα προβληθεί ταυτόχρονα από τα επίσημα συριακά δίκτυα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση του Λιβάνου έχει παραδεχθεί πλέον ανοιχτά ότι πολεμά στο μέτωπο της Συρίας, με τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα να διακηρύττει ότι «θα φέρει τη νίκη» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την ενίσχυση μαχητών της Χεζμπολάχ έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση Κουσέιρ, πόλη ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, η οποία αποτελεί ζωτικής σημασίας διάδρομο ανεφοδιασμού για όπλα που φθάνουν για τους αντάρτες στη χώρα.

Για τον Άσαντ, η κατάληψη του Κουσέιρ θα επανασυνδέσει τη Δαμασκό με την «καρδιά» των αλαουιτών στην ακτή της Συρίας, και κόψει τη «σύνδεση» μεταξύ του βορρά που ελέγχεται από τους αντάρτες και του νότου της Συρίας.

Οι Σύροι αντάρτες είχαν δώσει την Τρίτη διορία 24 ωρών στη Χεζμπολάχ για να αποσύρει τους μαχητές της που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ.

«Εάν η επίθεση της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος δεν σταματήσει μέσα σε 24 ώρες θα κάνουμε το παν για να τους καταδιώξουμε, ακόμη και στην κόλαση» δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya ο αρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σαλίμ Ιντρίς.

Ο συριακός εμφύλιος προκαλεί πόλωση και αποσταθεροποίηση στον Λίβανο, με τους σουνίτες μουσουλμάνους να υποστηρίζουν τη σουνιτική συριακή αντίσταση και τη σιιτική Χεζμπολάχ να μάχεται με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σέκτα των αλαουιτών που πηγάζει από το σιιτικό Ισλάμ.

Χιλιάδες άνδρες της Χεζμπολάχ στη Συρία

Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει στη Συρία περίπου 3.000 με 4.000 άνδρες (εκτιμήσεις μιλούν όμως για ακόμα περισσότερους) οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Όσον αφορά τους μαχητές της Χεζμπολάχ οι οποίοι συμμετέχουν στις συγκρούσεις, οι αριθμοί κάνουν λόγο από 3.000 έως 10.000. Η εκτίμησή μας είναι γύρω στις τρεις με τέσσερις χιλιάδες», είπε ο Γάλλος υπουργός καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η σιιτική οργάνωση έχει εμπλακεί στις μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ την τελευταία εβδομάδα οι άνδρες της πολεμούν μαζί με το συριακό στρατό για την ανακατάληψη της Κουσέιρ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην κεντρική Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ