Ύφεση 2,3% στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του 2013
Συρρίκνωση 2,3% σημείωσε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που έχει να συμβεί από τουλάχιστον το 1990.
Συρρίκνωση 2,3% σημείωσε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, κάτι που έχει να συμβεί από τουλάχιστον το 1990.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής, μέχρι το τέλος του 2013 η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει συνολικά το 1,5%. Οι στατιστικές προβολές που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ρώμης περιορίζουν την πτώση αυτή στο 1,3%.
«Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας περιόδους ύφεσης που έζησε ποτέ η χώρα μας. Η μείωση του ΑΕΠ, κατά τις προβλέψεις μας, θα φτάσει το 1,7% φέτος», ανέφερε η εμπορική ένωση Confcommercio.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Confcommercio, από το 2007 η Ιταλία έχασε συνολικά το 9% του εθνικού της πλούτου.
Σχολιαστές λένε ότι οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης βασίζονται στην καταβολή ενός μεγαλύτερου μέρους των χρεών του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την διατήρηση του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ κάτω από το 3%.
Κάτι που σημαίνει ότι η καταβολή των οφειλών του δημοσίου θα συνεχίσει να τελεί υπό διαρκή στενή παρακολούθηση και μπορεί ακόμη και να «παγώσει» οποιαδήποτε στιγμή, αν διαπιστωθεί αθέτηση των δεσμεύσεων της Ιταλίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σπουδαία διάκριση για τη Φωτεινή Τριχά: Αναδείχτηκε κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στην Κάτω Τούμπα – Απεγκλωβίστηκαν άτομα
- Ναύπακτος: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο θάνατος δύο αδελφών από φωτιά – Εμφανίστηκαν πέντε διαθήκες
- Το «μυστικό» του Λιούς Χάμιλτον – Η καθημερινή συνήθεια που δεν αμελεί ποτέ ο Άγγλος πιλότος
- Γκύζη: «Δεν άντεχα άλλο αυτό που βίωνα» έγραψε ο 74χρονος που μαχαίρωσε την σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- Οι μονόκεροι πριν γίνουν μύθος: Μια πολύ αληθινή ιστορία που δεν μας είπε ποτέ κανείς

