Η NASA εγκαταλείπει τα Windows στους φορητούς υπολογιστές του ISS
Οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιεί το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εγκαταλείπουν τα Windows της Microsoft για χάρη του Linux. «Μεταφέραμε ορισμένες βασικές λειτουργίες από τα Windows στo Linux επειδή χρειαζόμασταν ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα -ένα σύστημα που μας επιτρέπει να διορθώνουμε ή να προσαρμόζουμε το λογισμικό στις ανάγκες μας» εξήγησε εργολάβος της NASA.
Οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιεί το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εγκαταλείπουν τα Windows της Microsoft για χάρη του Linux.
«Μεταφέραμε ορισμένες βασικές λειτουργίες από τα Windows στo Linux επειδή χρειαζόμασταν ένα σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα -ένα σύστημα που μας επιτρέπει να διορθώνουμε ή να προσαρμόζουμε το λογισμικό στις ανάγκες μας» δήλωσε εκπρόσωπος της United Space Alliance, ένας εργολάβος της NASA που έχει αναλάβει τη διαχείριση των φορητών.
Τα «δεκάδες» λάπτοπ του ISS πρόκειται τώρα να αναβαθμιστούν στη διανομή Debian 6 του Linux. Άλλα συστήματα του τροχιακού εργαστηρίου τρέχουν άλλες διανομές του Linux, όπως το Scientific Linux που αναπτύσσεται στο CERN και το αντίστοιχο αμερικανικό εργαστήριο Fermilab.
Οι αστροναύτες του ISS χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους υπολογιστές στις καθημερινές τους εργασίες, όπως η παρακολούθηση των προμηθειών και των επιστημονικών πειραμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάπτοπ του ΙSS που έτρεχαν τα Windows XP έχουν μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά από ιούς. Το 2008, ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφερε μαζί του έναν φορητό με τον ιό W32.Gammima.AG, ο οποίος γρήγορα εξαπλώθηκε και στους άλλους φορητούς του σταθμού.
Για τη μετάβαση στο Linux θα προσφέρει τώρα βοήθεια το Ίδρυμα Linux.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέλος εποχής για τον Κριστιάνο Ρονάλντο – Το τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο
- Μάλτα: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίσια
- Επίθεση με μαχαίρι στο Μιλάνο – «Το απόλαυσα – Θα το ξανακάνω» είπε ο δράστης
- «Πονοκέφαλος» οι μεγάλες καθυστερήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια – Ευρεία σύσκεψη χωρίς να βρεθεί άμεση λύση
- Το χρυσό γκολ του Μερίνο που έστειλε την Ισπανία στα προημιτελικά του Μουντιάλ (vid)
- Χανιά: Αυτός είναι ο 33χρονος ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο




