Κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή οι διατάξεις για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που είχε ανακοινώσει χθες (Πέμπτη) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων» και διαμορφώθηκαν ύστερα από συνεννόηση με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταρτίζει κάθε χρόνο την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας για όλες τις χώρες του κόσμου.

Στόχος είναι αφενός η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της διευκόλυνσης του επιχειρείν και αφετέρου η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Καταργείται το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Το κεφάλαιο της εταιρείας θα καθορίζεται από τους εταίρους, χωρίς περιορισμό.

– Αντίστοιχα, χωρίς περιορισμούς θα καθορίζεται από τους εταίρους το κεφάλαιο της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας το οποίο μπορεί να είναι και μηδενικό.

Για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών:

– Καταργείται η υποχρέωση ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και θεσπίζεται η ευθύνη του Μηχανικού για την υποβολή και τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών.

– Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών θα απαιτείται απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος με την αποστολή των στοιχείων της πράξης έγκρισης δόμησης και του εκτελούντος του έργου, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων.

Μετά την εφαρμογή της «Ταυτότητας του Κτιρίου» που προβλέπει ο νόμος 3843/2010, η ενημέρωση θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά.

– Επίσης, μετά την εφαρμογή της «Ταυτότητας του Κτιρίου» καταργείται η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που απαιτείται σήμερα για την πώληση ή μίσθωση κτιρίων, καθώς η Ταυτότητα θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και το ΠΕΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ