Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών
Κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή οι διατάξεις για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή οι διατάξεις για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που είχε ανακοινώσει χθες (Πέμπτη) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων» και διαμορφώθηκαν ύστερα από συνεννόηση με στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταρτίζει κάθε χρόνο την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας για όλες τις χώρες του κόσμου.
Στόχος είναι αφενός η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της διευκόλυνσης του επιχειρείν και αφετέρου η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Καταργείται το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Το κεφάλαιο της εταιρείας θα καθορίζεται από τους εταίρους, χωρίς περιορισμό.
– Αντίστοιχα, χωρίς περιορισμούς θα καθορίζεται από τους εταίρους το κεφάλαιο της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας το οποίο μπορεί να είναι και μηδενικό.
Για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών:
– Καταργείται η υποχρέωση ελέγχου της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική και θεσπίζεται η ευθύνη του Μηχανικού για την υποβολή και τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών.
– Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών θα απαιτείται απλή ενημέρωση του Αστυνομικού Τμήματος με την αποστολή των στοιχείων της πράξης έγκρισης δόμησης και του εκτελούντος του έργου, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία και θεώρηση όλων των στοιχείων.
Μετά την εφαρμογή της «Ταυτότητας του Κτιρίου» που προβλέπει ο νόμος 3843/2010, η ενημέρωση θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά.
– Επίσης, μετά την εφαρμογή της «Ταυτότητας του Κτιρίου» καταργείται η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που απαιτείται σήμερα για την πώληση ή μίσθωση κτιρίων, καθώς η Ταυτότητα θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και το ΠΕΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442