Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 8 είδη του εσπρέσο και άλλα μυστικά για τον καφέ

Τα 8 είδη του εσπρέσο και άλλα μυστικά για τον καφέ

Όλα όσα δεν θα σας πει ποτέ ο σερβιτόρος.

Μιχελάκου Ιωάννα

Aς τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: στην Ιταλία ο espresso ονομάζεται απλώς caffe. Πίνεται από το πρωί έως αργά το βράδυ και ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα 25 δευτερόλεπτα από την παρασκευή του, σε ζεστό φλιτζάνι, συνήθως με αρκετή ζάχαρη. Η crema, ελληνιστί καϊμάκι, είναι απόδειξη πως η μηχανή του espresso δουλεύει στη σωστή θερμοκρασία και πίεση για να προσφέρει άψογο espresso.
Πώς θα τον παραγγείλετε σε άψογα ιταλικά και τι θα καταλάβει ο σερβιτόρος:
Caffe ristretto
Διπλά δυνατός και οξύς. Πίνεται σε μία μόνο γουλιά.
Caffe doppio
Διπλός espresso σερβιρισμένος σε μεγάλη κούπα.
Caffe lungo
To καυτό νερό αφήνεται να τρέξει μέσα από τον καφέ λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω από τον κανονικό espresso. Παρότι ο καφές είναι αραιωμένος με περισσότερο νερό, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο δυνατός. Αντίθετα στον lungo περνάνε περισσότερες πικρές ουσίες, καθώς όσο περισσότερο χρόνο περνάει το νερό μέσα από τους κόκκους καφέ, τόσο πιο πικρό γίνεται το εκχύλισμα. Είναι μάλλον ο δημοφιλέστερος καφές στην Ιταλία.
Caffe con panna
Αραιός (lungo) espresso με χτυπημένη άγλυκη κρέμα γάλακτος και πασπαλισμένη σκόνη κακάο επάνω της.
Caffe e latte (caffelatte)
Ίσα μέρη αραιού (lungo) espresso και καυτού γάλατος (με όλα τα λιπαρά)
Caffe corretto
Corretto σημαίνει διορθωμένος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η καφεΐνη διορθώνεται με την προσθήκη αλκοόλ, το οποίο είτε προστίθεται στον ίδιο τον καφέ, είτε σερβίρεται χωριστά. Στο βορρά προτιμάται η grappa, ενώ στο νότο τα λικέρ με γλυκάνισο.
Cappuccino
Zεστό αφρόγαλα πάνω σε lungo. Πίνεται κυρίως το πρωί ή συνοδευόμενος από κρουασάν και γλυκά.
Caffe shakerato
Χτυπημένος με ζάχαρη και παγάκια. Στο shaker. Εδώ υπεισέρχονται όλοι οι παγωμένοι καφέδες (freddo).
Caffe moka
Φτιαγμένος στο σπίτι από την γνωστή caffettiera, το ιταλικό μπρίκι. Πατενταρίστηκε το 1933 από την Bialetti, η οποία εξακολουθεί να φτιάχνει μέχρι σήμερα τη σειρά «Moka Express». Εκτίθεται ήδη στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, το Cooper-Hewitt, και το βρετανικό Design Museum.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
1. Ο κόκκινος Lavazza (Qualita Rossa) είναι ο καφές που προτιμούν 6 εκατομμύρια Ιταλοί (που ζουν στην Ιταλία) και κατέχει το 16% όλων των πωλήσεων καφέ στην Ιταλία. Είναι ο καφές που οι Ιταλοί φίλοι μου με ευγνωμονούν που έχω πάντα σπίτι (μόνο αυτόν πίνω άλλωστε).
2. Για να φτιάξετε καϊμάκι στον καφέ mοka, χτυπήστε με το κουταλάκι σε ένα μικρό φλυτζάνι, τις πρώτες σταγόνες καφέ που θα βγάλει το μπρίκι με αρκετή ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε το μείγμα αντί ζάχαρης. Μου το έμαθαν οι Ιταλοί φίλοι που έρχονται σπίτι.
3. To super μυστικό των baristas για τέλειο espresso: λίγη σκόνη κακάο στον πάτο του φλιτζανιού πριν φτιάξετε τον καφέ. Το απέσπασα με κόπο από τον Αλμπέρτο, που φτιάχνει τον καλύτερο καφέ στο Μιλάνο. Μου στοίχισε ένα κοκκινιστό της γιαγιάς με χοντρό μακαρόνι.

woman.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 2ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024