Γυναίκα έγινε (επιτέλους) δεκτή στα δικηγορικά μητρώα στη Σαουδική Αραβία
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έγραψε στο μητρώο των δικηγόρων μια γυναίκα ως ειδικευόμενη δικηγόρο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και σε άλλες να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό, όπως ανέφερε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έγραψε στο μητρώο των δικηγόρων μια γυναίκα ως ειδικευόμενη δικηγόρο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και σε άλλες να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό, όπως ανέφερε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το υπουργείο δέχτηκε να εγγράψει την Άρουα Αλ Χουτζέιλι ως πρώτη ειδικευόμενη δικηγόρο στο βασίλειο. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για τις γυναίκες ώστε να λάβουν την άδεια να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου», είπε ο Ουάλιντ Αμπούλ Χέιρ ο οποίος ανάρτησε στο Twitter αντίγραφο του επίσημου εγγράφου.
Μέχρι σήμερα οι γυναίκες που είχαν πτυχίο νομικής μπορούσαν να εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία αλλά δεν είχαν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πελάτες στα δικαστήρια.
Ο Αμπούλ Χέιρ διευκρίνισε ότι μια ειδικευόμενη δικηγόρος μπορεί να ανοίξει δικό της γραφείο αφού ολοκληρώσει την τριετή πρακτική της.
Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια πολύ αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ: οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο ή να ταξιδεύουν μόνες τους, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα συγγενή.
Ωστόσο ο βασιλιάς Αμπντάλα τον Ιανουάριο διόρισε 30 γυναίκες στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ένα όργανο που δεν νομοθετεί αλλά συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Οι γυναίκες θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η αγορά του αλκοόλ υπέστη… «hangover» – Τι έφερε τη βουτιά [γράφημα]
- Τα «τρελά» χρήματα που ζητάει ο Χέιζ-Ντέιβις για να επιστρέψει στην Ευρώπη
- Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την «Ιθάκη» και την ανάγκη νέας Μεταπολίτευσης
- «Την έκανα follow, μπορείτε να κοιμηθείτε»: Τίτλοι τέλους στην κόντρα Μαίρη Συνατσάκη- Κατερίνα Καινούργιου
- Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια του Οδοντωτού λόγω πτώσης δέντρων
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο σε Ουκρανία και Ρωσία να τερματίσουν τον πόλεμο μέχρι τον Ιούνιο