Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Θάτσερ πέθανε, «εσείς πώς το γιορτάζετε;»...

Η Θάτσερ πέθανε, «εσείς πώς το γιορτάζετε;»…

Αμφιλεγόμενη εν ζωή, η Μάργκαρετ Θάτσερ εξακολουθεί να διχάζει τη Βρετανία και με το θάνατό της, καθώς οι θλιβερές προετοιμασίες της κηδείας της, τα συλλυπητήρια και τα λουλούδια στη μνήμη της είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα βιτριολικά σχόλια, γιορτές και πάρτι στις παμπ. Με ένα γιγάντιο «Ναι» έχει ανανεωθεί η ιστοσελίδα isthatcherdeadyet.co.uk και ρωτά «Πώς το γιορτάζετε;».

Αμφιλεγόμενη εν ζωή, η Μάργκαρετ Θάτσερ εξακολουθεί να διχάζει τη Βρετανία και με το θάνατό της, καθώς οι θλιβερές προετοιμασίες της κηδείας της, τα συλλυπητήρια και τα λουλουδία στη μνήμη της είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα πάρτι στις παμπ και τα βιτρολικά σχόλια μέσω Διαδικτύου για την πρωθυπουργό-πολιτικό φαινόμενο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με ένα γιγάντιο «Ναι» έχει ανανεωθεί η ιστοσελίδα isthatcherdeadyet.co.uk (είναι νεκρή η Θάτσερ επιτέλους;) και ρωτά «Πώς θα το γιορτάσετε;». Η σελίδα «μετρά» ήδη σχεδόν 194.000 «like» και διαρκώς αυξάνονται.

Είναι σαφές ότι δεν συγκινήθηκαν όλοι όταν εξαπλώνονταν το μεσημέρι της Δευτέρας τα νέα για το θάνατο της «σιδηράς κυρίας» που σφράγισε την πολιτική και κοινωνική ζωή της Βρετανίας τη δεκαετία του ’80.

Η ιστοσελίδα λειτουργεί ως «κόμβος» για εκδηλώσεις που συνοδεύουν το θάνατο της Θάτσερ, καλεί τους Βρετανούς να το γιορτάσουν και το hashtag στο Twitter #nowthatchersdead παίρνει «φωτιά». Ειδικά για την περίσταση παρέχεται και soundtrack…

-Το συγκεκριμένο hashtag προκάλεσε, εν τω μεταξύ, κατά λάθος πανικό μεταξύ των θαυμαστών της Σερ (Cher) και πολλοί χρήστες χρειάστηκε να διευκρινίσουν πως είναι «Now Thatcher’s dead» και όχι «Now that Cher’s dead»…

«The lady is not returning»

«Η κυρία δεν επιστρέφει» (This lady’s not returning) τονίζει η ιστοσελίδα, κάνοντας αντιπαραβολή με την θατσερική δήλωση-σταθμό «The lady is not for turning», την οποία έκανε η πρωθυπουργός σε πολιτική διάσκεψη το 1981 απευθυνόμενη σε όσους εντός του δικού της Συντηρητικού Κόμματος την καλούσαν να μετριάσει τις ριζοσπαστικές δεξιές, φιλελεύθερες πολιτικές της.

Οι πολιτικές αυτές που πιστώθηκαν από ορισμένους ως σωτήριες για τη βρετανική οικονομία, αποξένωσαν πολλούς που είδαν στο θατσερισμό την καταστροφή των εργασιακών θέσεων και των παραδοσιακών βιομηχανιών.

Και τα βιτριολικά σχόλια που ακούγονται 23 ολόκληρα χρόνια αφότου άφησε το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αποδεικνύουν ότι πολλοί ούτε έχουν ξεχάσει, ούτε έχουν συγχωρήσει.

«Τα καλύτερα νέα που άκουσα όλο το χρόνο» λέει ένας χρήστης στο Facebook, που δηλώνει πρώην ανθρακωρύχος.

Ένα μπουκάλι γάλα άφησαν κάποιοι ανάμεσα σε λουλούδια και σημειώματα στο κατώφλι της κατοικίας της Θάτσερ για να θυμήσουν την αμφιλεγόμενη πολιτική της να διακόψει τη διάθεση δωρεάν γάλακτος για τα παιδιά του δημοτικού, κίνηση με την οποία κέρδισε το παρατσούκλι «Thatcher the milk snatcher» (Θάτσερ, η άρπαγα του γάλακτος).

Στο Λονδίνο έχουν κάνει επίσης κάνει την εμφάνισή τους φυλλάδια που ανακοινώνουν ότι θα διοργανωθεί πάρτι στην πλατεία Τραφάλγκαρ το πρώτο Σάββατο μετά το θάνατό της.

«Ήθελε να συνθλίψει τα συνδικάτα, το κίνημα της εργατικής τάξης. Δεν μας αποτελείωσε, αλλά αυτός ήταν ο σκοπός της» λέει η Τζούντιθ Ορ, συντάκτρια της αριστερής εφημερίδας Socialist Worker.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024