Το Prespa Net είναι ένα περιβαλλοντικό δίκτυο που ιδρύθηκε από τις 3 περιβαλλοντικές οργανώσεις των 3 χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες. Η πρωτοβουλία ήλθε μετά την υπογραφή του διασυνοριακού Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων MES, PPNEA και ΕΠΠ (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Σκοπός του δικτύου είναι προάγει τις φυσικές αξίες της Πρέσπας προς όφελος της φύσης και του ανθρώπου. Για να επιτευχθεί ο σκοπός απαιτούνται μια σειρά από διασυνοριακές δράσεις, που περιγράφονται στη συμφωνία που υπογράφτηκε.

Το δίκτυο Prespa Net, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «θα εργαστεί ενεργά για να συνδράμει σε συνεργατικές δράσεις, στη βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των λιμνών, στην καλύτερη πληροφόρηση για θέματα οικολογίας και αειφορικής ανάπτυξης, αλλά και για να ζητήσει επαρκείς πολιτικές προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος στην περιοχή.»

Το δίκτυο Prespa Net δεν αποτελεί μία νέα συνεργασία, καθώς οι 3 οργανώσεις έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τη δημιουργία και εφαρμογή κοινών δράσεων, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για επισημοποίηση και συστηματικοποίηση αυτής της συνεργασίας.

in.gr