Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ήχησαν οι καινούριες καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων

Ήχησαν οι καινούριες καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, Μεγάλο Σάββατο για τους ρωμαιοκαθολικούς, σήμαναν για πρώτη φορά οι εννιά νέες καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων. Ο περίφημος μητροπολιτικός ναός, που φέτος γιορτάζει τα 850 του χρόνια, απέκτησε, μετά από δύο αιώνες, ολοκαίνουργιες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλαιότερες.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, Μεγάλο Σάββατο για τους ρωμαιοκαθολικούς, σήμαναν για πρώτη φορά οι εννιά νέες καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.

Ο περίφημος μητροπολιτικός ναός, που φέτος γιορτάζει τα 850 του χρόνια, απέκτησε, μετά από δύο αιώνες, ολοκαίνουργιες καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλαιότερες.

Οι νέες καμπάνες διαθέτουν ονόματα: η μεγάλη ονομάζεται Μαρία και οι υπόλοιπες οκτώ μικρότερες που την πλαισιώνουν είναι οι Ζαν Μαρί, Μορίς, Μπενουά-Ζοζέφ, Στίβεν, Μαρσέλ, Ντενίς, Αν-Ζενεβιέβ και Γκαμπριέλ.

Έγιναν ειδική παραγγελία σε εργοστάσιο της Νορμανδίας, στο φημισμένο χυτήριο του Βιλντιέ-λε-Πουάλ, στην Νορμανδία, και κατασκευάστηκαν με βάση αρχαίες αιγυπτιακές μεθόδους.

Η καμπάνα Μπενουά-Ζοζέφ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του προηγούμενου πάπα της Ρώμης, του Βενέδικτου ΙΣτ’.

Οι αυθεντικές καμπάνες της Νοτρ Νταμ είχαν κατασχεθεί, λιώσει και χρησιμοποιηθεί από τους γάλλους επαναστάτες για να φτιάξουν οβίδες κανονιών κι αντικαταστάθηκαν πριν περίπου δυο αιώνες από μια σειρά από καινούργιες, οι οποίες, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ειδικών, αλλά και πολλών απλών Παριζιάνων, ήταν «παράφωνες».

Από την «γενοκτονία» της δεύτερης γενιάς καμπανών μόνο μια επέζησε και συνεχίζει να χτυπάει: η μεγαλύτερη καμπάνα, που ονομάζεται «Εμμανουήλ» και εγκαταστάθηκε στον νότιο πύργο του ναού το 1685. Σημαίνει τις ώρες της ημέρας και ήχησε επίσης κατά την απελευθέρωση του Παρισιού από τον ναζιστικό ζυγό το 1944.

«Θα χρησιμοποιήσουμε φασματογράφο για να ελέγξουμε τον τελικό τόνο κι όλες θα συντονιστούν με τον «Εμμανουήλ», είχε διαβεβαιώσει πριν μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος του χυτηρίου Πολ Μπεργκαμό, προκειμένου να εγγυηθεί το ότι ο ήχος τους θα είναι αψεγάδιαστος κι αρμονικός.

Οι εορτασμοί για την επέτειο των 850 χρόνων της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2013.

Ο θεμέλιος λίθος του γοτθικού αριστουργήματος τοποθετήθηκε το 1163, αλλά χρειάστηκαν ακόμη 180 ολόκληρα χρόνια για να αποπερατωθεί ο ναός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024