Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΗΕ ερευνά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Ο ΟΗΕ ερευνά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Τον Σουηδό Άκε Σέλστρομ όρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επικεφαλής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο. Η έρευνα είχε προαναγγελθεί μετά τις ανησυχητικές καταγγελίες για υποτιθέμενη χρήση του χημικού οπλοστασίου από τους αντικαθεστωτικούς σε χωριό βόρεια του Χαλεπίου (την ευθύνη της οποίας οι αντικαθεστωτικοί επιρρίπτουν στη Δαμασκό), ενώ Βρετανία και Γαλλία πίεζαν να γίνει έρευνα και για καταγγελίες σε βάρος του Άσαντ.

Τον Σουηδό Άκε Σέλστρομ όρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επικεφαλής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο.

Η έρευνα είχε προαναγγελθεί μετά τις ανησυχητικές καταγγελίες για υποτιθέμενη χρήση του χημικού οπλοστασίου από τους αντικαθεστωτικούς στο χωριό Χαν αλ-Ασαάλ βόρεια του Χαλεπίου (την ευθύνη της οποίας οι αντικαθεστωτικοί επιρρίπτουν στη Δαμασκό), ενώ Βρετανία και Γαλλία πίεζαν να γίνει έρευνα και για καταγγελίες σε βάρος του Άσαντ.

Η επιλογή ενός «ουδέτερου» Σουηδού επιστήμονα γίνεται με φόντο ακριβώς αυτόν τον διχασμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι θα στελεχώσουν την ομάδα του Σέλστρομ: Η Ρωσία είχε πει τη Δευτέρα πως μέλη θα έπρεπε να προέρχονται και από τη Ρωσία και την Κίνα αλλά την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ανέφερε πως η Ρωσία «πιθανότατα δεν θα εκπροσωπείται».

Ο Μπαν Γκι-Μουν ξεκαθάρισε πως η τεχνική -όχι ποινική- έρευνα θα επικεντρωθεί στο φερόμενο περιστατικό του Χαλεπίου, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες καταγγελίες.

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ανησυχίας γύρω από τον συριακό εμφύλιο. Ο Άσαντ έχει πολλάκις δηλώσει πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα που διαθέτει σε βάρος Σύρων. Σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος, οι γειτονικές χώρες -και κυρίως το Ισραήλ- ανησυχούν για το ενδεχόμενο το χημικό οπλοστάσιο να πέσει στα χέρια ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Εάν η έρευνα καταλήξει να ενισχύει τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών, θα πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα στον Άσαντ. Εάν αποδειχθεί ότι οι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, οι χώρες που τους υποστηρίζουν θα γίνουν ακόμη πιο διστακτικές στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναφέρουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στο Χαν αλ-Ασαάλ, αλλά οι ισχυρισμοί των αντικαθεστωτικών αξίζουν να ληφθούν στα σοβαρά.

Εάν επιβεβαιώνονταν οι καταγγελίες θα ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό στον διετή πλέον συριακό εμφύλιο -κατά τη διάρκεια του οποίου, τα χημικά όπλα είναι η μόνη καταστροφή που δεν έχει χτυπήσει τη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024