Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με μπαλέτο σηκώνει αυλαία το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με μπαλέτο σηκώνει αυλαία το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ταινίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ταινίες για τους ανθρώπους, για το παρελθόν αλλά και το διαγραφόμενο μέλλον, ταινίες για θεατές που... φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα «πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα» (όπως αυτό της αφίσας της φετινής διοργάνωσης) περιλαμβάνονται στις 196 ταινίες του Φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Πρώτη Θέση της Μπας Κάργκμαν.

Ταινίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ταινίες για τους ανθρώπους, για το παρελθόν αλλά και το διαγραφόμενο μέλλον, ταινίες για θεατές που… φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα «πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα» (όπως αυτό της αφίσας της φετινής διοργάνωσης) περιλαμβάνονται στις 196 ταινίες του Φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Πρώτη Θέση της Μπας Κάργκμαν.

Την τελετή έναρξης στο Ολύμπιον θα «ντύσουν» μουσικά τα μέλη της θεσσαλονικιώτικης μπάντας «Ηe Jazz collective».

Της τελετής έναρξης που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ της Κάργκμαν.

Το First Position (Πρώτη θέση) ξεναγεί τον θεατή στονεντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, εκεί όπου πίσω από τηθεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα

Το βραβευμένο (στο φεστιβάλ του Τορόντο του 2011) ντοκιμαντέρ,διεισδύει στα άδυτα του μπαλέτου, προσφέροντας μια εναλλακτική, παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών.

Με διαφορετικές κουλτούρες και ρίζες να τους προσδιορίζουν, προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, κόντρα στους τραυματισμούς, τις αποτυχίες, τις προκαταλήψεις και την ανέχεια.

Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει δεξιοτεχνικά τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας με φρεσκάδα ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή, όπου ο χορός ενσαρκώνει το στόχο, την εμμονή και το όνειρο.

Όπως αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα απόψε στη διάρκεια της τελετής έναρξης, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (κτίριο Μουσείου Κινηματογράφου) ιδρύεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της χώρας.

Περισσότερα από 8.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά (μεταξύ των οποίων η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του ιδρυτή του φεστιβάλ κινηματογράφου Παύλου Ζάννα) περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Επετειακό (συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας), «φτωχό» οικονομικά (διοργανώνεται φέτος με προϋπολογισμό μόλις 700.000 ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε από τα ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά πλούσιο σε ιδέες και προτάσεις, το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιχειρεί για 15η χρονιά να επιβεβαιώσειτην άποψη του εμπνευστή, ιδρυτή του και καλλιτεχνικού του διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη ότι «το μέλλον του κινηματογράφου είναι οι ταινίες τεκμηρίωσης».

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά με μια σημαντική απουσία -αυτή του 72χρονου χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκουσμάν, του μοναδικού επίσημου προσκεκλημένου του φετινού Φεστιβάλ, ο οποίος είχε ένα ατύχημα το οποίο θα τον κρατήσει στη Χιλή.

Ο προβολές των 196 ταινιών έχουν ήδη αρχίσει από το πρωί της Παρασκευής στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη και θα διαρκέσουν ως και την επόμενη Κυριακή 24 Μαρτίου.

Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024