Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία υπόσχονται να «δαμάσουν» τις αγορές
Να «δαμάσουν» το ριζοσπαστισμό των χρηματοοικονομικών αγορών, να «σπάσουν» τράπεζες και να αυξήσουν τους φόρους σε αυτούς που κερδίζουν πιο πολλά, δεσμεύονται στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD). Σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος SPD, το οποίο δημοσιεύει το Reuters, οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρουν πως στο μέλλον κανείς από όσους συμμετέχουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και κανένα χρηματοοικονομικό προϊόν ή αγορά δεν θα μείνει χωρίς ρύθμιση.
Να «δαμάσουν» το ριζοσπαστισμό των χρηματοοικονομικών αγορών, να «σπάσουν» τράπεζες και να αυξήσουν τους φόρους σε αυτούς που κερδίζουν πιο πολλά, δεσμεύονται στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD). Σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος SPD, το οποίο δημοσιεύει το Reuters, οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρουν πως στο μέλλον κανείς από όσους συμμετέχουν στις χρηματοοικονομικές αγορές και κανένα χρηματοοικονομικό προϊόν ή αγορά δεν θα μείνει χωρίς ρύθμιση.
«Η εποχή του ριζοσπαστισμού της αγοράς έχει παρέλθει. Η ιδεολογία των συντηρητικών και των νεο-φιλελεύθερων ότι οι αγορές φροντίζουν για το κοινό καλό και αυξάνουν από μόνες τους την ευημερία… θάφτηκε κάτω από τα ερείπια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής καταστροφής», αναφέρεται σε ένα προσχέδιο που θα συζητήσει σήμερα, Δευτέρα, η εκτελεστική επιτροπή του SPD, ενώ υπογραμμίζεται πως η Ευρώπη πρέπει να είναι στην εμπροσθοφυλακή νέων ρυθμίσεων της αγοράς με τις οποίες θα δαμαστούν οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Το SPD ελπίζει ότι η αριστερή στροφή του, την οποία προκάλεσε η στροφή της Μέρκελ προς το κέντρο, και οι αυξανόμενες αιχμηρές επιθέσεις του εναντίον των εξουσιών των μεγάλων τραπεζών θα το βοηθήσουν να κερδίσει ξανά ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κόμμα στις εκλογές του 2009, όταν το ποσοστό του έπεσε στο μεταπολεμικά ιστορικό χαμηλό του 23%.
Στο προσχέδιο του προγράμματός του το SPD επαναλαμβάνει τα σχέδιά του να χωρίσει τον τομέα λιανικής και επενδύσεων των τραπεζών και δηλώνει πως θέλει να ρυθμίσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, να απαγορεύσει τα κερδοσκοπικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και να υποχρεώσει τις συναλλαγές των παραγώγων να γίνονται σε ρυθμισμένες πλατφόρμες.
Το κόμμα αναφέρει επίσης πως θέλει να περιορίσει τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και να επιβάλει ελάχιστες περιόδους κατοχής στην πρακτική η οποία περιλαμβάνει διάφορες αυτόματες συναλλαγές που βγάζουν χρήματα από μικροσκοπικές κινήσεις των τιμών και οι οποίες έχουν επικριθεί για την πρόκληση αστάθειας στην αγορά.
Το SPD δηλώνει πως θα καλέσει για ένα ευρωπαϊκό ταμείο αναδιάρθρωσης των μεγάλων τραπεζών και ένα ευρωπαϊκό ταμείο επένδυσης και αναδιάρθρωσης το οποίο θα δημιουργεί χρηματοδοτούμενα προγράμματα σε όλη την ΕΕ που θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύουν την εσωτερική ζήτηση.
Τέλος, το κόμμα δηλώνει πως σχεδιάζει να αυξήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 49%, έπειτα από τη μείωσή του από την τελευταία κυβέρνηση SPD-Πρασίνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ

