Η υποβάθμιση της Βρετανίας αποδυνάμωσε τη στερλίνα
Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's που της στέρησε την άριστη βαθμολογία της -το τριπλό Α- οδήγησε τη Δευτέρα στην πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Από την άλλη, τα βρετανικά ομόλογα ανέκαμψαν γρήγορα χάρη και στην υποστήριξη που πρόσφερε η Κεντρική Τράπεζα.
Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που της στέρησε την άριστη βαθμολογία της -το τριπλό Α- οδήγησε τη Δευτέρα στην πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Από την άλλη, τα βρετανικά ομόλογα ανέκαμψαν γρήγορα χάρη και στην υποστήριξη που πρόσφερε η Κεντρική Τράπεζα.
Η λίρα έπεσε ελαφρά, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της σε σχέση με το δολάριο από τον Ιούλιο του 2010.
Το ευρώ ισχυροποιήθηκε σε σχέση με τη στερλίνα και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2011.
Την ώρα που ήταν ανοιχτά τα ασιατικά χρηματιστήρια η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στο 1,5073 του δολαρίου ενώ λίγο αργότερα, η ισοτιμία του ευρώ με τη στερλίνα διαμορφώθηκε στις 88,15 πένες.
Τα δεκαετή βρετανικά ομόλογα αρχικά κατέγραψαν μαζικές πωλήσεις, αλλά στη συνέχεια ανέκτησαν τις απώλειές τους.
Οι μετοχές των εταιρειών κατέγραψαν άνοδο, σε πολλές περιπτώσεις επειδή οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την αύξηση των εξαγωγών χάρη στην αδύναμη στερλίνα.
Η Moody’s είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Βρετανίας, γεγονός που εξέπληξε ορισμένους στις αγορές, κυρίως λόγω του χρόνου που έγινε αυτό.
Η απόφαση της Moody’s ωστόσο αντικατοπτρίζει την ευρύτερη άποψη ότι η Βρετανία λόγω της ασθενούς ανάπτυξης θα χρειαστεί να δώσει σκληρό αγώνα για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Παρέμβαση-κλειδί για την οδική ασφάλεια στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης
- Μακρόν: Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό συνέλαβε το τάνκερ Deyna, μέλος του ρωσικού σκιώδους στόλου
- Κασσελάκης: Έγιναν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το Predator και δεν κουνιέται φύλλο
- Λέσβος: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι τυροκομικές μονάδες λόγω του αφθώδους πυρετού
- Μυθικές καταστάσεις: Ο προπονητής της Σενεγάλης πήγε σε… στρατιωτική βάση το τρόπαιο του Κόπα Άφρικα (vid)
- Axios: Ο Τραμπ εξετάζει την κατάληψη του νησιού Χαργκ στο Ιράν – Τι θέλει να πετύχει;
