Επιβάρυνση πιστωτών και όχι του Δημοσίου συστήνουν για την Κύπρο οι FT
Στη «χρυσή ευκαιρία» που προσφέρει η Κύπρος στην Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την κυβέρνηση, όπως έγινε με την Ελλάδα, αναφέρονται με άρθρο τους οι Financial Times.
Στη «χρυσή ευκαιρία» που προσφέρει η Κύπρος στην Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την κυβέρνηση, όπως έγινε με την Ελλάδα, αναφέρονται με άρθρο τους οι Financial Times.
Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, το αποτέλεσμα στις περιπτώσεις όπως της Ελλάδας ήταν να γίνουν επιδεινωθούν τα προβλήματα των κυβερνήσεων.
Αποτέλεσμα; Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε να βάλει τέλος στον μοιραίο «εναγκαλισμό» τραπεζών-κυβερνήσεων, έναν εναγκαλισμό ιδιαίτερα έντονο στην Κύπρο.
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες που κάνουν την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη-διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.
Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο: Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες, δεύτερο να το κάνει η κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή τρίτον να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές.
«Πρόκειται για θέμα αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: 10 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό» εξηγεί η εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται καταστροφική, καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.
Επομένως, οι Financial Times συμπεραίνουν ότι η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ρωσία εκτόξευσε ομοβροντία πυραύλων και drones στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Κρίσιμο παιχνίδι στη Super League 2: Ο Πανιώνιος υποδέχεται την Καλαμάτα – Τα δεδομένα για την άνοδο
- Παραιτήθηκε ολόκληρο το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ
- Κως: Κρατούμενοι συνεπλάκησαν σε πλοίο κατά τη μεταγωγή τους στις φυλακές του νησιού
- Ο πρώην σύζυγος της Μπρίτνεϊ Σπίαρς για τη σύλληψή της: Όλοι κάνουν λάθη – αξίζει την ιδιωτικότητα που χρειάζεται
- Live η «μάχη» του Πετρούνια στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μπακού

