Η γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero πωλούσε εν γνώσει της κρέας αλόγου με τη σήμανση «βοδινό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ολάντ, ανακαλώντας την άδεια λειτουργίας της εταιρείας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι και η ίδια εξαπατήθηκε.

Το σκάνδαλο με τη ψευδή σήμανση του κρέατος αλόγου ως βοδινό διευρύνεται διαρκώς και έχει αγγίξει τουλάχιστον 12 ευρωπαϊκές χώρες

Όπως επισήμανε ο υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Μπενουά Αμόν, το κρέας έφυγε από τη Ρουμανία με την σαφή σήμανση «κρέας αλόγου» αλλά αργότερα η σήμανση άλλαξε σε «βοδινό». «Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την καλή πίστη της ρουμανικής εταιρείας»

Η γαλλική εταιρεία φαίνεται ότι ήταν η πρώτη που πούλησε το κρέας με αυτή τη σήμανση, εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Μίλησε ακόμη για «ισχυρές υποψίες» εκ μέρους της εταιρείας για την πραγματική φύση του κρέατος που πουλούσε.

Η απάτη, κατά τη γαλλική κυβέρνηση, συνεχιζόταν για έξι μήνες και αφορά 750 τόνους κρέατος.

Το τελευταίο εξάμηνο, πρόσθεσε ο υπουργός, η εταιρεία φέρεται να κέρδισε 550.000 ευρώ από την πώληση του αρκετά φθηνότερου κρέατος αλόγου σαν βοδινό.

Η Spanghero πούλησε το κρέας στην Comigel η οποία παρασκεύασε κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα στο Λουξεμβούργο – μέρος της ευθύνης φαίνεται να βαρύνει και την Comigel, τα προϊόντα της οποίας πωλούνται σε πολλές χώρες.

Από την πλευρά της η Spanghero επιβεβαιώνει ότι πούλησε το κρέας και υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Spanghero «έκανε μια παραγγελία για βοδινό, οδηγήθηκε να πιστέψει ότι παρέλαβε βοδινό. Πούλησε αυτό που νόμιζε ότι ήταν βοδινό κρέας–και είχε τη σωστή ετικέτα για αυτό– σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους γαλλικούς κανονισμούς».

Σημειώνεται ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το κρέας αλόγου πωλείται νόμιμα αλλά θα πρέπει να γίνεται αυτό με ειδική σήμανση.

* Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρεις άνδρες που φέρονται να εμπλέκονται στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου έχουν συλληφθεί στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία. Οι συλλήψεις έγιναν σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Αγγλία και σε ένα σφαγείο στη νοτιοδυτική Ουαλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν ερευνηθεί την Τρίτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ